Medvedev: Sanctiunile impuse Rusiei vor produce UE pierderi de 90 de miliarde euro

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 16:22
1143 citiri
Medvedev: Sanctiunile impuse Rusiei vor produce UE pierderi de 90 de miliarde euro
Foto: bihon.ro

Premierul rus Dmitri Medvedev a estimat, miercuri, la 90 de miliarde de euro in doi ani pierderile posibile pe care le va suferi economia europeana din cauza sanctiunilor occidentale impuse Rusiei pentru rolul in criza din Ucraina.

"Economia noastra a pierdut in urma acestor sanctiuni, cel mai probabil, cateva zeci de miliarde de dolari", a declarat Medvedev, intr-un interviu pentru televiziunea publica din Rusia, citat de Mediafax.

Dar, "potrivit calculelor economistilor nostri, economia europeana, in urma renuntarii la contractele cu Rusia si a adoptarii masurilor restrictive, a pierdut in cursul acestui an 40 de miliarde de euro si anul viitor va pierde 50 de miliarde de euro", a adaugat premierul rus, care a subliniat ca sanctiunile nu au fost "bune pentru niciuna dintre parti".

Uniunea Europeana, primul partener comercial al Rusiei, a adoptat de la anexarea peninsulei Crimeea, in martie, sanctiuni din ce in ce mai dure impotriva Moscovei, care au afectat din vara cele mai influente banci publice, lipsite de finantare, si sectorul petrolier, vital pentru Rusia.

Multinationalele europene au investit masiv in ultimii ani in economia rusa pentru a profita de rata de crestere mai dinamica decat a UE si de aparitia clasei de mijloc dornice de consum.

Reprezentanti europeni din mediul de afaceri au criticat in mai multe randuri adoptarea sanctiunilor occidentale, avertizand in legatura cu impactul asupra economiei europene.

#Medvedev sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia pierderi UE , #Stiri International