Merkel ia in calcul formarea unui guvern minoritar in Germania, daca nu se poate intelege cu social-democratii

Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 10:18
778 citiri
Merkel ia in calcul formarea unui guvern minoritar in Germania, daca nu se poate intelege cu social-democratii
Foto: CC BY 2.0

Wolfgang Schaeuble (CDU), fostul ministru de Finante al Angelei Merkel, le-a cerut, sambata, conservatorilor si social-democratilor sa formeze rapid un nou guvern, precizand ca ia in calcul varianta unui guvern minoritar daca nu se va ajunge la o intelegere.

Un acord intre Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) reprezinta cea mai buna sansa pentru cancelarul Angela Merkel, aflata in cautarea celui de-al patrulea mandat. Insa posibilii parteneri de coalitie doresc anumite concesii prealabile.

"Constitutia Germaniei nu favorizeaza un guvern minoritar, dar acesta ramane o optiune. O alianta stabila intre CDU si SPD ar fi preferabila. Ar putea functiona oricare dintre variante", a spus Wolfgang Schaeuble, presedintele Bundestagului (camera inferioara a Parlamentului), intr-un interviu pentru publicatia Tagesspiegel.

Schaeuble considera ca discutiile privind o coalitie ar trebui finalizate "cat mai repede", mentionand ca Bundestagul nu este pe deplin capabil sa actioneze pana la constituirea unui nou Guvern.

Intre timp, liderul Uniunii Crestin-Sociale din Bavaria (CSU), Horst Seehofer, a anuntat ca o "noua mare coalitie" va fi formata pana la 1 aprilie, adaugand ca prefera organizarea de noi alegeri in detrimentul unui guvern minoritar. CSU este o formatiune afiliata conservatorilor CDU.

Discutile cu privire la formarea unei noi coalitii intre Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) vor incepe in mod oficial la 7 ianuarie. In cazul unui esec, ar putea fi organizate noi alegeri in 2018. ...citeste mai departe despre "Merkel ia in calcul formarea unui guvern minoritar in Germania, daca nu se poate intelege cu social-democratii" pe Ziare.com

#Merkel Guvern Germania , #Stiri International