Merkel incepe discutiile pentru un nou Guvern la aproape o luna de la alegeri. Negocierile se anunta tensionate

Luni, 09 Octombrie 2017, ora 20:12
890 citiri
Merkel incepe discutiile pentru un nou Guvern la aproape o luna de la alegeri. Negocierile se anunta tensionate
Foto: Arhiva Ziare.com

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat, luni, lansarea saptamana viitoare, pe 18 octombrie, a negocierilor in vederea formarii unui viitor guvern, in contextul in care un prim dezacord se anunta intre conservatori, Verzi si liberali pe tema primirii refugiatilor.

Uniunea Crestin Democrata (CDU, conservatori) a cancelarului si aliatii sai bavarezi din cadrul Uniunii Social-Democrate (CSU) vor "invita mai intai FDP-ul (liberali), iar apoi pe Verzi, pe 18 octombrie, la discutii separate. Dupa aceea, din 20 octombrie vor avea loc discutii exploratorii cu toti partenerii", a declarat Merkel luni, in fata presei, la Berlin.

In urma unei victorii dezamagitoare in alegerile legislative de la 24 seprembrie si unei ascensiuni istorice a extremei drepte, Angela Merkel a facut duminica o concesie politica majora aripii celei mai conservatoare din familia sa politica - CSU -, acceptand sa-si stabileasca drept obiectiv sa nu primeasca anual peste 200.000 de solicitanti de azil, relateaza AFP.

In pofida faptului ca nu este vorba despre un plafon ferm, liderul CSU Horst Seehofer s-a declarat luni, in aceasta conferinta de presa comuna cu Merkel, foarte "multumit si satisfacut".

Afirmand ca a reusit sa unifice pozitiile partidului sau, CDU, cu ale CSU, Merkel a anuntat totodata, luni, lansarea pe 18 octombrie a negocierilor preliminare cu Verzii si liberalii in vederea formarii unei majoritati guvernamentale.

"Pentru noi, ziua de ieri (duminica) a fost inainte de toate importanta, deoarece trebuia ca CDU si CSU sa ajunga la o pozitie comuna (...) in aceste negocieri", a recunoscut cancelarul.

"CDU/CSU vor invita mai intai FDP (liberali), apoi Verzii, pe 18 octombrie, la discutii separate. Dupa aceea, vineri, pe 20 octombrie, vor avea loc discutii exploratorii cu toti partenerii", a spus ea.

Citeste mai departe despre "Merkel incepe discutiile pentru un nou Guvern la aproape o luna de la alegeri. Negocierile se anunta tensionate" pe Ziare.com.

#Merkel negocieri Guvern , #Stiri International