Mii de oameni concediati in Turcia, la un an de la tentativa de puci

Sambata, 15 Iulie 2017, ora 10:29
831 citiri
Mii de oameni concediati in Turcia, la un an de la tentativa de puci
Foto: Arhiva Ziare.com

Mii de politisti, militari si angajati ai ministerelor au fost concediati vineri in Turcia, la un an de la tentativa de lovitura de stat, transmit agentiile de presa internationale.

Potrivit cotidianului Hurriyet, citat de AFP, un decret al guvernului de la Ankara vizeaza 7.348 de persoane, dintre care 2.303 politisti. Bilantul anului care a trecut de la puciul esuat din 15 iulie 2016 a trecut de 150.000 de concedieri, iar 50.000 de oameni au fost arestati sub acuzatia de apartenenta la reteaua clericului Fethullah Gulen, pe care regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan il considera creierul tentativei de rasturnare a puterii din Turcia.

Gulen, care traieste in Statele Unite, a denuntat intr-un comunicat "vanatoarea de vrajitoare" si "persecutia fara precedent" impotriva miscarii sale.

Cu cateva ore inainte de anuntul privind noul decret, Uniunea Europeana condamnase lovitura de stat, cerand totodata guvernului turc sa respecte drepturile omului si statul de drept. Un comunicat comun al sefei politicii externe a UE, Federica Mogherini, si al comisarului european pentru extinderea Uniunii, Johannes Hahn, insista ca "respectul pentru drepturile omului, libertatile fundamentale si statul de drept sunt principii fundamentale ale Uniunii Europene.

In calitate de partener cheie, tara candidata si membra a Consiliului Europei, Turcia a acceptat aceste principii". Potrivit oficialilor UE, Turcia este indreptatita sa ii aduca in fata justitiei pe participantii la puci, in mod individual.

#concedieri Turcia tentativa lovitura stat, #puci esuat Turcia , #Stiri International