Minecraft, jocul din care copiii pot invata cum functioneaza lumea banilor

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 08:45
4526 citiri
Minecraft, jocul din care copiii pot invata cum functioneaza lumea banilor
Sursa foto: Reuters

In cazul in care copiii vorbesc non-stop despre smaralde, tarnacoape sau liane, instrumente indispensabile in jocul Minecraft, este foarte posibil ca parintii lor sa aiba la indemana o metoda eficienta de a transforma dependenta de jocuri video intr-o lectie de despre bani.

Minecraft, un joc video fenomen, cu peste 100 de milioane de utilizatori, pe care Microsoft tocmai l-a cumparat pentru 2,5 miliarde dolari de la producatorul sau, Mojang AB, le poate da o mana de ajutor, apreciaza Reuters.

In Minecraft, jucatorii isi pot construi propriile lor lumi pe console, smartphone-uri, tablete sau PC-uri utilizand piese virtuale care seamana cu cele Lego. Si, spre deosebire jocurile video "shoot-'em-up" - pe care copiii, de obicei, le adora - Minecraft ii poate invata multe despre bani.

Este vorba "despre barter, despre valoare, despre cum sa isi protejeze lucrurile", spune Hank Mulvihill, un consilier financiar in Richardson, Texas.

"Copiii invata despre bani intr-o multime de feluri diferite in Minecraft", a adaugat Joel Levin, co-fondator al TeacherGaming din Manhattan, o firma care sustine ca invatatorii ar trebui sa utilizeze jocurile video ca instrumente de predare.

"Exista moneda de baza, cum ar fi smaraldele, care este cautata si cu care pot face tranzactii," explica Levin. "Exista cursuri de schimb, pentru ca anumite elemente sunt mai valoroase decat altele. Apoi, jucatorii trebuie decida daca vor cheltui banii imediat, sau ii vor depune pentru a obtine mai mult, mai tarziu. Acestea sunt similare cu deciziile financiare pe care oameni le iau zilnic in lumea reala".

Si aceasta doar daca utilizatorul joaca singur Minecraft. Daca joaca in modul multiplayer online, partea financiara devine mult mai complexa.

"Aici, jucatorii infiinteaza economii reale", spune Levin. "Ei pot decide care este moneda de schimb. Sau unii pot juca rolul unei banci, care ofera imprumuturi si cere dobanda".

Levin aminteste si lectiile prin care invatatorii pot prezenta element nou, pe care copiii nu il pot obtine imediat, fiind urmarita reactia acestora. "Cererea si oferta sunt in actiune", a mai adaugat acesta.

Cum se incepe totul de la zero

Desigur, cei mai multi parinti au aflat despre Minecraft urmarind ce fac copii lor si incercand sa realizeze ce se intampla. Deci, sunt cateva lectii cheie in Minecraft.

La inceputul jocului, "nimeni nu-ti spune nimic, nu primesti instructiuni", spune Harvey Mulvihill, 19 ani, fiul lui Hank, ce joaca Minecraft impreuna cu cei doi frati. "Esti un strain intr-o tara straina si nu ai niciun indiciu despre cum sa obtii resurse"

Minecraft este un asa-numit joc "sandbox", in care jucatorii cutreiera o lume virtuala cu foarte putine limitari. Poate fi comparat cu traditionalul arhetip american din povestea lui Horatio Alger, unde, pornind de la nimic, eroul obtine succes. Jucatorii trebuie sa castige indemanari pe care apoi sa le foloseasca pentru a-si dezvolta o lume mai buna.

Cum sa protejezi ce ai castigat

Ca si in viata reala, si in Minecraft se pot intampla multe nenorociri - moarte, jaf, atacuri fizice si dezastre de tot felul. Asa ca jucatorul trebuie sa se protejeze impotriva acestora.

De exemplu: o calatorie cu cat mai putin bagaj. "Nu este niciodata o idee buna ca cineva sa transporte obiecte de valoare", sfatuieste Patrick Mulvihill, 17 de ani. "Odata ce vei muri, lucrurile tale rama acolo unde s-a intamplat. Obiectele de valoare ar trebui sa fie pastrate in locuri sigure".

Insa jucatorii nu trebuie sa se asigure doar impotriva mortii personajului lor. In lumea virtuala sunt unele personaje - cunoscute sub numele de "griefer", potrivit lui Patrick - care intra online numai pentru a jefui alti jucatori.

Cum sa stabilesti relatiile cele mai bune

In viata, conteaza foarte mult pe cine cunosti, iar in Minecraft nu este nicio diferenta. Relatiile cu persoanele potrivite pot face mai buna viata virtuala a jucatorului.

"Daca as fi inceput de la zero si nu as fi fost ajutat, as fi putut sapa dupa smaralde pentru totdeauna", a spus Dan Short, profesor asociat care preda stiinta mediului la Universitatea Robert Morris din Pittsburgh, care a scris o lucrare academica despre Minecraft.

"Insa, pe un server cu alti copii, proprietarul acestuia poate da practic cat de multe smaralde sunt necesare. Copiii sunt mici regi".

Morala povestii? Conteaza reteaua, iar jucatorul care si-a creat reteaua potrivita, se poate dezvolta cat mai mult.

Cum iti poti valorifica indemanarile castigate

Odata ce jucatorul s-a specializat in ceva anume, ar putea sa devina foarte cautat. Sean Mulvihill, in varsta de 15 ani, joaca Minecraft impreuna cu prietenii sai Jackson, Oscar si Wyatt. "Jackson este cel mai bun constructor, iar altii il platesc pentru a le construi case", a spus Sean, care s-a descris, cu modestie, ca fiind "de departe, cel mai bun fermier".

Drept rezultat, alti jucatori ii propun afaceri, cum ar fi furnizarea de seminte, echipament sau aur, cu scopul de a face fermele mai eficiente si de a imparti profitul.

Indemanarile castigate in joc sunt utile si in lumea reala, mai spune Short. Unii - cum sunt TheBajanCanadian, Sky Does Minecraft sau Lewis & Simon - au devenit atat talentati in joc si atat de carismatici cu propriul lor public, incat au propriile lor canale, extraordinar de populare, pe YouTube.

"Castiga adepti pe YouTube, pot gazdui jocuri, iar unii copii platesc o taxa pentru a putea juca impreuna cu ei si pentru a fi in videoclipurile lor", a precizat Short. "Ei pot obtine venituri mari. Iar aceasta ar trebui sa fie cea mai buna lectie financiara".

#minecraft educatie, #joc minecraft , #Stiri International