Moartea lui Gaddafi va creste exporturile si va ieftini petrolul

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 10:17
1856 citiri
Moartea lui Gaddafi va creste exporturile si va ieftini petrolul
Rebeli libieni, stand langa o rafinarie din Ras Lanuf/Sursa: Reuters

Disparitia dictatorului Moammar Gaddafi confera un plus de stabilitate Libiei si creste sansele ca exportul de petrol sa fie reluat mai repede.

Nuri Berrunien, presedintele Companiei Nationale de Petrol din Libia spune ca moartea lui Gaddafi va grabi cresterea exporturilor de petrol. "Multe lucruri vor reveni la normal, odata cu aceasta veste buna", a declarat Berrunien, pentru Bloomberg.

Va mai dura cateva luni pana ce Libia va reusi sa produca la fel de mult petrol ca inainte de intrarea in razboiul civil din acest an. Totusi, prin inlaturarea definitiva a fostului dictator, amenintarile unor noi violente care ar putea reduce exporturile sunt mult mai mici, informeaza Yahoo Finance.

Petrolul va fi mai ieftin

Reluarea productiei va scadea pretul petrolului pe pietele internationale, lucru care va influenta si costul combustibililor la pompa. Libia exporta un sortiment rar de petrol, cunoscut sub denumirea de petrol "usor" sau "dulce". Produsul este valoros pentru ca poate fi foarte usor transformat de rafinarii in motorina si benzina.

Inainte de intrarea in razboiul civil, Libia producea doar 2% din cantitatea de petrol mondiala, dar din cauza echilibrului delicat dintre cerere si oferta, si cele mai mici fluctuatii se reflecta asupra costului.

Astfel, pretul a crescut cu 35% intre 15 februarie, cand au inceput revoltele, si 29 aprilie, cand ajunsese la 114$ barilul, cea mai ridicata valoare din 2008 incoace.

Situatia a revenit la normal pe fondul inlaturarii lui Gaddafi de la putere, dar si din cauza incetinirii economice care a redus cererea. Joi pretul a ajuns la 85$, la fel ca inainte de inceperea razboiului civil.

Inainte de conflict, Libia producea 1,6 milioane de barili pe zi, fiind tara cu cele mai mari rezerve de petrol din Africa. Productia s-a prabusit in timpul razboiului, urcand pana in acest moment la 390.000 de barili pe zi, conform unui oficial al statului libian.

Analistii spun ca la sfarsitul anului, se vor scoate din pamant la 600.000 de barili pe zi, iar capacitatea maxima, de 1,6 milioane va fi atinsa la jumatatea lui 2012. Pana atunci, pretul petrolului ar putea scadea cu 10$-20$ pentru fiecare baril.

Situatia Libiei este incerta

Moartea lui Gaddafi aduce un plus de stabilitate Libiei, dar nu garanteaza nimic in contextul in care tara are un guvern slab si fara experienta, nu are parlament si doar cateva dintre institutiile statului mai functioneaza.

Pe deasupra, Libia este macinata de conflicte pentru putere. O mare problema va fi impartirea veniturilor din petrol intre cele peste 100 de triburi din tara, conform analistului Frank Verrastro, citat de Yahoo Finance.

Totusi, primii pasi pentru productia de petrol au fost facuti. Marile companii petroliere, desi inca sceptice, au inceput colaborarea cu guvernul de tranzitie din Libia. Saptamana trecuta, compania petroliera Eni a redeschis conducta care duce petrolul spre Italia, dupa opt luni in care activitatea fusese suspendata.

Dimpotriva, spaniolii de la Repsol nu si-a reluat activitatea pentru ca situatia este inca instabila in sud-vestul desertului libian, locul in care au campurile de exploatare.

#moarte Muammar Gaddafi, #Gaddafi ieftinire petrol, #Gaddafi crestere exporturi petrol , #Stiri International