Mobilizare britanica la frontierele Rusiei: Theresa May trimite distrugatorul HMS Diamond la Marea Neagra

Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 11:09
5869 citiri
Mobilizare britanica la frontierele Rusiei: Theresa May trimite distrugatorul HMS Diamond la Marea Neagra
Foto: Facebook/Theresa May

Londra trimite una dintre cele mai avansate nave de lupta britanice la Marea Neagra, in prima misiune operativa a Marinei Regale in regiune de la Razboiul Rece incoace.

Premierul Theresa May trimite HMS Diamond, un distrugator din clasa Type 45, echipat cu cele mai recente rachete antiaeriene, catre Ucraina. La bordul distrugatorului se afla pana la 60 de membri ai unitatii Special Boat Service (SBS) si ai unor comandouri din cadrul Marinei Regale, scrie Daily Mail.

Este vorba despre una dintre cele mai importante mobilizari britanice la frontierele Rusiei din ultimele decenii si are loc dupa ce premierul le-a spus vineri unor politicieni americani ca Marea Britanie si Statele Unite ar trebui sa-l infrunte pe presedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit ziarului, HMS Diamond va conduce o forta operationala NATO si va proteja 650 de militari britanici implicati in exercitii secrete in Ucraina - o tara care se confrunta cu un conflict separatist in est din 2014.

Experti britanici formeaza deja militari ucraineni in domeniul infanteriei. Nava de razboi high-tech, lansata la apa in 2007 si introdusa in serviciu trei ani mai tarziu, va avea la bord rachete de tip Sea Viper.

Cu o viteza de 3.000 de mile pe ora, aceste focoase ghidate pe radar au o raza de actiune de pana la 112 kilometri si pot distruge aeronave si drone inamice.

In cazul unui atac de la mica distanta, distrugatorul HMS Diamond este protejat cu un tun modern de tip Gatling, Phalanx, care trage aproximativ 3.000 de obuze de 20 de milimetri pe minut.

Trupele de razboi amfibie ale navei de razboi sunt aduse la bord cu un elicopter de tip Lynx Mk8, pe un heliport situat la pupa.

"Am efectuat numeroase exercitii navale la Marea Neagra in trecut, dar au avut loc in circumstante mai bune si cu intentii mai bune", a declarat lord West, un fost comandant al Marinei Regale.

"Aceasta este o operatiune cu un obiectiv foarte serios. HMS Diamond isi poate purta singur de grija, iar presedintele Putin este un om care respecta puterea militara. NATO trebuie sa arate ca nu se simte amenintata si ca Regatul Unit preia conducerea", a adaugat el.

Ministrul Apararii Sir Michael Fallon a declarat pentru The Mail on Sunday ca "valorile libertatii si democratiei nu pot fi negociate. Marea Britanie paseste pe scena mondiala si ii sustine ferm pe prietenii nostri ucraineni".

"Regatul Unit transmite un mesaj clar, potrivit caruia suntem angajati sa aparam democratia in lume si sa sustinem suv ...citeste mai departe despre "Mobilizare britanica la frontierele Rusiei: Theresa May trimite distrugatorul HMS Diamond la Marea Neagra" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Theresa May distrugator HMS Diamond, #distrugator HMS Diamond Marea Neagra , #Stiri International