"Modelul Marii Britanii nu mai merge"

Duminica, 13 Decembrie 2009, ora 23:52
1665 citiri
"Modelul Marii Britanii nu mai merge"

Directorii din sistemul financiar si intreprinzatorii britanici parasesc Marea Britanie, cam 10 pe saptamana, ca sa evite impozitele mari si noua lege ce prevede taxarea cu 50% a bonusurilor de peste 25.000 lire sterline, relateaza The Sunday Times in editia online.

Acest exod risca sa adanceasca deficitul finantelor publice de 178 miliarde lire sterline si sa oblige clasa de mijloc sa plateasca taxe mai mari in urmatorii ani, potrivit datelor obtinute de The Sunday Times de la registrul comertului britanic.

Numarul directorilor de afaceri britanice inregistrati ca avand sediul in centrele cu impozitare redusa din Jersey, Guernsey sau Insula Man a crescut cu aproape 500 la 6.729 in ultimele 12 luni.

Si Insulele Virgine Britanice sunt o destinatie populara, acolo figurand 615 directori de companii din Marea Britanie ce si-au facut sediul in paradisul fiscal caraibian, numarul acestora sporind cu 18% fata de acum un an.

Printre cei care parasesc Marea Britanie se numara mai ales directori de fonduri speculative, magnati imobiliari, bancheri si oameni care au facut banii din infiintarea unor centre medicale private, centre de apel (call center) si vacante de lux.

"Modelul Marii Britanii nu mai merge", a spus Stephen Hedgecock, partener in cadrul Altis, un fond speculativ de 1 miliard lire sterline cu 35 de angajati ce si-a mutat sediul la Jersey, pastrand doar o mica parte la Londra.

"Nu e vorba numai de cei 50%, ci si de sistemul de asigurari, de pensii... de tot. E vorba de nivelul ridicol de mare de impozitare", a completat Hedgecock. Ministrul britanic de finante Alistair Darling a anuntat, miercuri, ca bancile din Marea Britanie care vor acorda angajatilor prime de peste 25.000 lire sterline (27.500 euro) vor trebui sa plateasca o taxa temporara de 50% din valoarea acestora, masura urmand sa aduca 550 milioane lire sterline fiscului britanic.

Aceasta masura temporara se va aplica "tuturor bancilor care opereaza in Marea Britanie", pana pe 5 aprilie 2010.

Russell Newton si Danny Masters, co-fondatori ai Global Advisors, un alt fond speculativ cu sute de milioane de dolari in administrare, au parasit la randul lor in vara Londra pentru centrul financiar din Jersey.

Alti 100 de britanici au inceput sa lucreze in afacerile din insule de la inceperea crizei in urma cu doi ani. Guvernul din Jersey a spus ca a constat o crestere cu 20% a interesului oamenilor intersati sa se mute acolo, unde autoritatile percep un impozit de 10% companiilor si de 20% pe venituri.

Nu exista impozite pe mosteniri sau castiguri de capital. Taxele pe proprietati sunt de asemenea scazute, mai scrie The Sunday Times. "Taxa de 50% pare sa fie picatura care a umplut paharul pentru multi oameni", sustine Geoff Cook, directorul Jersey Finance, o agentie care are ca scop atragerea de noi rezidenti financiari pe insula.

Totusi, autoritatile insulare sustin ca interesul pentru Jersey vine si ca urmare a accesului rapid la Londra, a plajelor cu nisip, a ratei reduse de criminalitate si a faptului ca limba de baza este engleza.

In plus, un reprezentant al autoritatilor din Jersey spune ca in urma cu un an primea cam 1-2 telefoane pe zi de la persoane interesate sa se mute acolo, dar in prezent nummarul acestora ajunge si la 4-5 pe zi.

In registrul comertului figureaza 498 de directori si parteneri de afaceri ai unor companii din Marea Britanie care si-au mutat sediul in Jersey, Guernsey sau Insula Man.

Alte 91 de companii britanice s-au multat in aceste insule in ultimul an. Datele cuprind si persoanele din insule care au intrat in conducerea companiilor britanice in ultimul an, mai arata The Sunday Times. 

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#sistem financiar, #bani, #marea britanie, #bonusuri , #Stiri International