Moldova, statul in care presedintele incita la razboi si isi numeste cetatenii "lepadaturi" si "paraziti"

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 14:20
1236 citiri

O situatie ciudata se atesta in Moldova. De cand functia de sef al statului a fost preluata de un presedinte pro-rus (Igor Dodon), relatiile moldo-ruse s-au inrautatit. Logic, ar fi trebuit sa se intample invers.

Igor Dodon si unii oficiali rusi si transnistreni vorbesc tot mai des despre riscul reizbucnirii razboiului la Nistru, desi nimeni, in afara de ei, nu vad premise pentru aceasta. Comportamentul presedintelui Igor Dodon seamana cu cel al unui provocator pus sa genereze cu orice pret un razboi.

Acesta inventeaza amenintari virtuale, acuza pe altii ca ar urmari dezghetarea conflictului, dupa care pozeaza in demnitarul salvator care vrea "pace pe meleagul moldav" si nu va "permite jocuri tainuite si periculoase in detrimentul securitatii cetatenilor".

Razboiul, calul electoral incalecat de Igor Dodon

La 21 iulie 2017, Parlamentul de la Chisinau a votat o declaratie prin care a cerut Rusiei sa-si evacueze trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Reactia presedintelui Dodon: "E o provocare, care are ca scop inrautatirea relatiilor cu Federatia Rusa". Reactia vicepremierului rus, Dmitri Rogozin: "Ati uitat ce a patit Georgia in 2008?".

La 28 iulie 2017, aeronava care il aducea pe Dmitri Rogozin in Republica Moldova, unde urma sa participe la o aniversare a misiunii rusesti de pacificare de la Nistru, a fost nevoita sa se intoarca la Moscova, dupa ce autoritatile romane i-au interzis survolarea spatiului sau aerian.

Rogozin este printre primii in lista oficialilor rusi in privinta carora UE a impus sanctiuni. Reactia lui Igor Dodon: "O sa le iasa pe ochi! Avem de-a face cu o conjuratie NATO, care se rafuieste cu Rusia utilizand instrumentele politice docile din Moldova si Romania". Reactia lui Dmitri Rogozin: "Asteptati raspuns, nemernicilor!".

La 23 august 2017, Republica Moldova s-a adresat oficial ONU cu cererea de a include retragerea trupelor ruse (GOTR, nu si pacificatorii) din regiunea transnistreana pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunarii Generale (programata pentru 12 septembrie).

Reactia sefului gruparii separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski: "Evacuarea trupelor rusesti de pacificare e o cale sigura spre razboi (...) Noi suntem gata, avem forte armate, structuri de forta si zeci de mii de rezervisti". Reactia lui Igor Dodon: "Praf in ochi curatorilor si papusarilor occidentali". Reactia reprezentantului Moscovei la ONU, Vasili Nebeznea: "Un gest neprietenesc care nu va contribui la solutionarea ...citeste mai departe despre "Moldova, statul in care presedintele incita la razboi si isi numeste cetatenii "lepadaturi" si "paraziti"" pe Ziare.com

#Igor Dodon Moldova Romania , #Stiri International