Liderii UE au semnat declaratia de la Roma: Vom face Uniunea Europeana mai puternica

Sambata, 25 Martie 2017, ora 13:00
1000 citiri
Liderii UE au semnat declaratia de la Roma: Vom face Uniunea Europeana mai puternica
Foto: Uniunea Europeana

Liderii Uniunii Europene si-au asumat, sambata, la Roma, un angajament de unitate si solidaritate pentru viitor.

In aplauzele celor prezenti la summitul de la Roma, organizat cu ocazia impliniirii a 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Comunitatii Europene, liderii tarilor membre UE au promis ca vor face Uniunea Europeana mai puternica si mai rezistenta.

"Vom face Uniunea Europeana mai puternica si mai rezistenta, printr-o si mai mare unitate si solidaritate intre noi si prin respectarea reglementarilor comune. Unitatea este atat o necesitate, cat si o alegere libera. Pe cont propriu, am fi marginalizati de dinamicile globale. Ramanand impreuna este cea mai buna modalitate prin care le putem influenta", se arata in declaratia semnata la Roma.

Declaratia finala pastreaza un paragraf in care se pomeneste succint despre o Europa a mai multor viteze.

"Vom actiona impreuna ori de cate ori este posibil, cu ritmuri si intensitati diferite cand este necesar, lasand usa deschisa acelora care vor dori sa ni se alature mai tarziu", se precizeaza in document.

Prin Declaratia de la Roma, liderii europeni isi iau angajamentul sa coopereze pentru: o Europa sigura, in care toti cetatenii se simt in siguranta si pot circula liber, o Europa prospera si sustenabila, cu o uniune care creeaza crestere economica si locuri de munca, o Europa sociala, care, pe baza unei cresteri sustenabile, promoveaza progresul economic si social, si o Europa mai puternica pe scena globala.

Donald Tusk: Dovediti astazi ca voi sunteti liderii Europei

La randul sau, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a cerut, sambata, "Celor 27" sa arate ca ei sunt "liderii Europei".

"Dovediti astazi ca voi sunteti liderii Europei, ca va pasa de aceasta mareata mostenire pe care am preluat-o de la eroii integrarii europene din urma cu 60 de ani. Europa va fi unita ca o unitate politica sau nu va exista deloc", a spus Tusk la Roma.

Fiecare dintre cei 27 de sefi de stat si de guvern, precum si liderii institutiilor europene au semnat "Declaratia de la Roma", in aceeasi Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piata Capitoliului unde a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957, transmite Agerpres.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a mentionat ca a semnat cu stiloul original folosit de reprezentantul Luxemburgului in urma cu 60 de ani.

Documentul a fost semnat si de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

Administ ...citeste mai departe despre "Liderii UE au semnat declaratia de la Roma: Vom face Uniunea Europeana mai puternica" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declaratie summit Roma Consiliu European , #Stiri International