Naftogaz conditioneaza un tranzit fiabil al gazelor

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 16:02
1282 citiri

Ucraina nu poate garanta un tranzit neintrerupt al livrarilor de gaze ruse pe teritoriul sau in cazul in care nu va fi incheiat un nou acord privind tranzitul cu Federatia Rusa, a declarat Andrei Kobolev, presedintele Consiliului de administratie al societatii ucrainene de gaze Naftogaz Ukraini, intr-un interviu aparut luni in publicatia germana Handelsblatt, citata de agentia de presa ITAR-TASS.

"Avem nevoie urgent de un nou acord de tranzit, altfel nu putem garanta un tranzit fiabil, neintrerupt (al gazelor rusesti) pe teritoriul Ucrainei", a afirmat acelasi oficial, transmite Agerpres.

Partea ucraineana are nevoie urgent de contracte de tranzit, care sa fie incheiate intre Naftogaz - Ukrtransgaz si compania rusa de gaze Gazprom si operatorul sistemului de transport al gazelor Eustream, care sa reprezinte interesele UE.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat anterior ca Rusia va livra Ucrainei circa 5 miliarde metri cubi de gaze, cu plata in avans, in cazul adoptarii tuturor intelegerilor convenite la sfarsitul saptamanii trecute la Berlin.

Cu toate acestea, potrivit presei ruse, directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, a declarat ca nu exista nimic clar in ceea ce priveste rambursarea datoriei de catre Ucraina pentru importurile de gaze ruse.

Vineri, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat ca Ucraina si Rusia au convenit asupra unui pret provizoriu la livrarile de gaze de 385 dolari pe mia metri cubi.

Kievul a confirmat disponibilitatea de a plati 3 miliarde de dolari, dar nu pentru rambursarea datoriei, ci in contul noilor livrari de gaze, intrerupte in vara. Un sfert din gazul natural consumat in Uniunea Europeana provine din Rusia, iar tranzitul este asigurat in principal (aproximativ 80%) prin Ucraina.

#Naftogaz conditionare tranzit fiabil gaze, #Naftogaz contract actual Rusia , #Stiri International