NATO avertizeaza ca un atac cibernetic poate declansa articolul 5 privind apararea colectiva

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 13:19
1487 citiri
NATO avertizeaza ca un atac cibernetic poate declansa articolul 5 privind apararea colectiva
Foto: Twitter/Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au dat miercuri unda verde recurgerii la tactici de razboi cibernetic in operatiuni ale Aliantei Nord-Atlantice, o noua etapa in vederea consolidarii pozitiei in fata Rusiei.

Cei 29 de ministri ai Apararii din Alianta au dat de asemenea unda verde unei reforme profunde a "structurii de comandament" a blocului militar occidental, readucand la viata un centru care supervizeaza Atlanticul de Nord ca in timpul Razboiului Rece, relateaza AFP.

Dupa anexarea Crimeei si ofensiva rebelilor prorusi in estul Ucrainei, in 2014, NATO a inceput o reforma profunda in fata Rusiei, pe care o considera "mai agresiva".

"Am vazut o Rusie care a investit puternic in materie de Aparare de multi ani, cu capacitati moderne, forte conventionale si nucleare, si care a aratat ca vrea sa recurga la forta impotriva tarilor vecine", a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referindu-se la Ucraina.

"NATO a stiut sa-i raspunda. Ne adaptam constant", a insistat el, amintind desfasurarea batalioanelor in tarile baltice si Polonia.

NATO considera din 2016 spatiul cibernetic drept un "domeniu operational". Ca atare, "un atac cibernetic poate declansa articolul 5" al Tratatului fondator al Aliantei, care prevede ca tarile membre sa sara in ajutorul unui aliat in cazul unei agresiuni, a amintit Stoltenberg.

Tacticile razboiului cibernetic - impotriva unor site-uri sau retele de socializare, cu scopul interceptarii conversatiilor, opririi serverelor sau sabotarii tehnologiilor folosite in lupta - au fost folosite "foarte eficient" in Irak si Siria impotriva gruparii Statul Islamic de catre anumite tari din Alianta, a subliniat el.

Citeste mai departe despre "NATO anunta ca va recurge la tactici de razboi cibernetic" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#NATO razboi cibernetic Rusia, #NATO masuri Rusia, #Stoltenberg NATO Rusia , #Stiri International