NATO vrea sa arate lumii ca aliatii raman uniti si creeaza o unitatea speciala la Marea Neagra

Joi, 16 Februarie 2017, ora 15:55
1159 citiri
NATO vrea sa arate lumii ca aliatii raman uniti si creeaza o unitatea speciala la Marea Neagra
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrii Apararii din statele membre NATO au decis joi, in a doua zi a reuniunii lor, sa sporeasca prezenta navala in Marea Neagra, prin crearea unei unitati speciale, pentru intensificarea antrenamentelor si exercitiilor, a anuntat secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg.

Unitatea va functiona sub comandament britanic. Intr-o conferinta de presa, Stoltenberg a dat asigurari ca prezenta aliata va respecta acordurile internationale, in special Conventia de la Montreux (1936).

Secretarul General al NATO a precizat ca sporirea prezentei navale reprezinta o masura complementara, care vizeaza intarirea pozitiei regionale in aer si pe teren - pe baza trupelor multinationale desfasurate in Romania.

Pe langa crearea unei unitati speciale pentru intensificarea antrenamentelor si exercitiilor, NATO a decis inclusiv sa puna bazele unei functii de cooperare maritima pentru fortele navale care opereaza alaturi de fortele aliate in regiunea Marii Negre.

Stoltenberg a precizat ca aceste masuri vor arata lumii ca aliatii raman impreuna, uniti si puternici.

SUA avertizeaza oficial NATO ca nu se mai implica daca statele membre nu dau mai multi bani pentru aparare

Romania a cerut aceasta consolidare a prezentei in Marea Neagra la ultimul summit NATO, de la Varsovia. NATO a analizat masura in replica la anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia, in 2014, insa Bulgaria si Turcia s-au opus initial.

Relevanta pentru NATO a regiunii Marii Negre este bazata pe considerente multiple. Regiunea Marii Negre include, pe langa state membre NATO, nu doar state partenere ale aliantei, ci si state care doresc sa devina membri ai NATO, potrivit MAE de la Bucuresti. ...citeste mai departe despre "NATO vrea sa arate lumii ca aliatii raman uniti si creeaza o unitatea speciala la Marea Neagra" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#NATO unitate Marea Neagra, #NATO prezenta navala Marea Neagra , #Stiri International