Negocieri SUA - talibanii din Afganistan: S-a stabilit un plan de retragere a trupelor americane

Luni, 02 Septembrie 2019, ora 20:23
968 citiri

Presedintele afgan Ashraf Ghani l-a primit luni pe emisarul american Zalmay Khalilzad, care i-a prezentat proiectul acordului de pace negociat de mai multe luni cu talibanii si care prevede retragerea trupelor americane din cinci baze militare in urmatoarele 135 de zile, transmite AFP.

'Am convenit ca, daca conditiile vor fi conforme acordului, vom parasi in urmatoarele 135 de zile cinci baze in care suntem prezenti acum', a declarat emisarul american luni, intr-un interviu pentru postul afgan Tolo News, ce va fi difuzat integral in cursul serii.

Zalmay Khalilzad, fost ambasador al SUA in Irak si in Afganistan, a sosit duminica seara la Kabul, unde s-a intalnit cu presedintele Ghani pentru a-i prezenta rezultatele celei de-a noua runde de negocieri recent incheiate la Doha.

Potrivit unor responsabili guvernamentali, emisarul american i-a 'aratat' presedintelui un exemplar al proiectului de acord.

'Vom studia documentul, iar discutiile cu ambasadorul Khalilzad si echipa sa vor continua', a transmis pe Twitter un consilier al presedintelui, Waheed Omar.

Pana acum, guvernul afgan a fost tinut la distanta de negocierile de la Doha, talibanii sustinand ca el este doar o marioneta a Washingtonului.

'Eforturile americanilor si ale celorlalti parteneri isi vor arata roadele cand talibanii vor intra in negocieri directe cu guvernul afgan', a aratat luni purtatorul de cuvant al presedintelui, Sediq Sediqqi. Intrebat despre continutul proiectului de acord, el a raspuns ca 'lucrul cel mai important este ca violentele talibanilor sa inceteze'.

Presedintele Ghani a desemnat o delegatie de 15 membri pentru discutiile 'interafgane' cu talibanii prevazute sa aiba loc in Norvegia in saptamanile urmatoare. ...citeste mai departe despre "Negocieri SUA - talibanii din Afganistan: S-a stabilit un plan de retragere a trupelor americane" pe Ziare.com

#negocieri SUA talibani retragere Afganistan , #Stiri International