New York Times face dezvaluiri din surse de spionaj despre bomba de la Manchester si provoaca indignarea Londrei

Joi, 25 Mai 2017, ora 10:34
887 citiri
New York Times face dezvaluiri din surse de spionaj despre bomba de la Manchester si provoaca indignarea Londrei
Foto: Arhiva Ziare.com

Bomba detonata de un atacator sinucigas la Manchester luni seara, care a provocat moartea a 22 de persoane si ranirea altor zeci, era puternica si sofisticata, potrivit fotografiilor Politiei, publicate si analizate miercuri de New York Times, dezvaluiri care au provocat indignarea Londrei.

Analiza initiala a bombei - pe baza elementelor fotografiate si recoltate la locul atentatului - nu permite sa se deduca tipul sau cantitatea de explozibil care compunea incarcatura principala, dar permite presupunerea ca era vorba de un dispozitiv artizanal fabricat dupa o "analiza atenta si cu grija", scrie cotidianul american, citat de AFP.

El publica in exclusivitate opt fotografii care arata diferite elemente ale dispozitivului exploziv, intre care detonatorul, o baterie, fragmente ale unui rucsac albastru si bucati de metal si suruburi.

Vezi aici fotografiile publicate de New York Times

Aceste elemente, analizate de artificieri intervievati de NYT, permit sa se deduca faptul ca bomba era "puternica, dotata cu incarcatura ultrarapida, dar si ca srapnelul (bucatile de metal) a fost dispus cu grija si metodic", pentru a face cat mai multe victime.

Bomba, care se afla intr-un rucsac mai degraba decat intr-o vesta, era destul de puternica pentru a propulsa torsul sinucigasului departe de locul exploziei si a devasta o suprafata mare in forma de semicerc, unde au fost si cele mai multe victime, subliniaza cotidianul.

Publicatia insista asupra faptului ca bomba era dotata cu un detonator neobisnuit care continea un mic circuit imprimat si nu un simplu intrerupator, cum este cazul adeseori. Prezenta piesei electronice ar putea sugera un temporizator sau chiar un receptor pentru declansare de la distanta, sau poate chiar o combinatie intre cele doua.

Dupa atentatul din Manchester, ramane intrebarea: Ce bomba a folosit kamikaze si cine l-a invatat sa o faca?

Potrivit expertilor intervievati de New York Times, s-ar putea ca aceasta posibila combinatie sa fi fost instalata pentru a oferi diverse optiuni declansarii exploziei de catre sinucigas sau de celula care a planificat atentatul.

Dispozitivul mai era dotat cu o baterie mai puternica decat cele utilizate in general pentru acest tip de bombe. Acestea sunt tot atatea indicii ca artificierul care a confectionat bomba "s-a straduit sa fabrice un detonator fiabil".

Canalul de televiziune NBC a avut si el informatii din partea unui responsabil american apropiat serviciilor britanice, care i-ar fi ...citeste mai departe despre "New York Times face dezvaluiri din surse de spionaj despre bomba de la Manchester si provoaca indignarea Londrei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atentat Manchester, #bomba detonata Manchester , #Stiri International