New York Times: Rusia urmareste sa profite de pe urma "turbulentelor" de la Casa Alba. Il considera pe Trump instabil

Marti, 28 Februarie 2017, ora 14:53
941 citiri

Tot mai convins ca presedintele american Donald Trump nu va opera schimbari fundamentale in relatia cu Rusia, Kremlinul face demersuri pentru a-si spori influenta la nivel global, strategia fiind de a exploata ceea ce considera a fi slabiciuni ale administratiei de la Washington, apreciaza consilieri politici, diplomati si analisti consultati de New York Times.

In articolul "Rusia incearca sa exploateze 'turbulentele' de la Casa Alba", mai multe surse au declarat pentru cotidianul american ca autoritatile de la Moscova vor profita de problemele interne pe care Trump le creeaza in SUA ca sa obtina mai mult spatiu de manevra acolo unde au interese.

"Isi spun ca situatia este cum nu se poate mai buna. El a provocat probleme interne, asa cum ne-am dorit, iar acum se concentreaza asupra lor, lasandu-ne spatiu de manevra. Sa ii lasam sa isi vada de ale lor. La ei acasa, nu in Ucraina. La ei acasa, nu in Orientul Mijlociu. La ei acasa, nu in NATO. Aceasta e acum starea de spirit", a explicat jurnalistul rus Aleksei A. Venediktov, redactor-sef la postul de radio liberal Eho Moskvi.

Potrivit lui Venediktov, regimul de la Kremlin nu are tocmai cuvinte de lauda la adresa lui Donald Trump. "Il considera instabil, cred ca poate fi manipulat, il privesc drept un autoritar lipsit de echipa", a afirmat jurnalistul rus.

New York Times noteaza ca presedintele rus Vladimir Putin a facut tot posibilul pentru a spori sansele lui Trump de a ajunge presedinte.

"Parea un spirit infratit cu al sau, denuntand in termeni duri NATO si UE, sustinand retragerea Marii Britanii din UE si aratandu-se indiferent la destabilizarea Ucrainei de catre Rusia. In acest context, alegerea lui Trump a fost un bonus neasteptat.

Dar odata ce euforia initiala s-a risipit, Moscova a revenit la tactica sa consacrata de a provoca agitatie si de a exploata oportunitatile rezultate", se arata in articol.

Serghei Markov, un analist cu luari de pozitie "prietenoase" la adresa Kremlinului, a punctat ca, "acum, administratia rusa cauta modalitati prin care Rusia se poate folosi de haosul de la Washington ca sa isi urmeze interesele proprii, in speranta ca SUA vor fi ocupate cu problemele interne si nu vor mai pune presiune asupra Rusiei".

Analistul Aleksei Cesnakov este de parere ca Moscova este constienta insa ca aceasta tactica de a exploata confuzia si haosul se poate intoarce impotriva sa, pentru ca instabilitatea prelungita va permite intensificarea unor amenintari precum Statul Is ...citeste mai departe despre "New York Times: Rusia urmareste sa profite de pe urma "turbulentelor" de la Casa Alba. Il considera pe Trump instabil" pe Ziare.com

#Rusia profita SUA, #Putin profita Trump SUA, #probleme Trump SUA efecte, #strategie Rusia SUA , #Stiri International