Noaptea ca hotii, varianta poloneza. Parlamentul a modificat drastic Codul Electoral si a conferit puteri sporite Guvernului

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 20:18
813 citiri

Parlamentul de la Varsovia a modificat in toiul noptii de joi spre vineri prevederile actualului Cod Electoral, lasand practic fara putere de decizie Comisia Electorala nationala, atributiile acesteia fiind in mare parte mutate la Ministerul de Interne.

Vineri dimineata, la scurt timp dupa ce a aflat de amputarile Codului Electoral, presedintele Comisiei a criticat aspru noul act normativ si a spus ca astfel au fost extinse prerogativele Ministerului de Interne in detrimentul puterii judiciare, informeaza News.ro

Noile modificari vor intra in vigoare dupa alegerile legislative din 2019. Incepand de atunci, membrii Comisiei Electorale nu vor mai fi judecatori, ci persoane "calificate pentru a fi judecatori". Ei vor fi desemnati de Parlament, nu de Tribunalul Constitutional, Curtea Suprema si Curtea Suprema Administrativa, ca pana in prezent.

Noua lege prevede ca seful Biroului Electoral National va fi ales dintre cei trei candidati propusi de ministrul de Interne si nu, ca pana in prezent, de presedinte, Dieta si Senat.

Partidul conservator la putere Dreptate si Justitie (PiS) sustine ca aceste modificari eficientizeaza sistemul si corespund cu sisteme in vigoare in mai multe tari europene. In schimb, premierul polonez a declarat, vineri, ca se asteapta la declansarea, saptamana viitoare, a celei mai dure proceduri de sanctiuni posibile din cadrul UE din cauza controversatelor reforme judiciare, relateaza Agerpres.

Comisia Europeana a amenintat de mai multe ori Varsovia cu activarea articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, din cauza acestor reforme, care in opinia Bruxelles-ului reprezinta "o amenintare sistemica la adresa statului de drept", aminteste EU Observer.

Senatul din Polonia a adoptat reforma Curtii Supreme, care a provocat proteste si a deranjat UE. Presedintele are ultimul cuvantPresedintele Poloniei a promulgat una dintre controversatele legi din justitie ...citeste mai departe despre "Noaptea ca hotii, varianta poloneza. Parlamentul a modificat drastic Codul Electoral si a conferit puteri sporite Guvernului" pe Ziare.com

#Polonia reforma Curtea Suprema , #Stiri International