Noua Comisie Europeana condusa de Jean-Claude Juncker si-a intrat oficial in drepturi

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 14:33
1278 citiri
Noua Comisie Europeana condusa de Jean-Claude Juncker si-a intrat oficial in drepturi
Foto: Comisia Europeana

Noua Comisie Europeana prezidata de Jean-Claude Juncker si-a intrat oficial in drepturi sambata si isi va incepe efectiv activitatea de luni avand drept prioritate relansarea cresterii si impulsionarea pietei muncii, relateaza AFP.

"Acum, trebuie sa ne suflecam manecile si sa ne apucam de treaba", a declarat Juncker intr-un comunicat ce marcheaza debutul mandatului sau de cinci ani. "Provocarile Europei nu pot astepta", a adaugat el, pledand pentru "un nou inceput".

Un plan de investitii in valoare de 300 de miliarde de euro, criza cu Rusia, negocierile comerciale cu Statele Unite ale Americii, riscul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana - acestea sunt principalele dosare ce vor fi mostenite de la Comisia Barroso si care vor trebui gestionate. Conflictul din Ucraina, care domina agenda externa a CE de mai multe luni, va ramane cel mai probabil in centrul preocuparilor acesteia, in contextul in care rebelii prorusi organizeaza duminica alegeri in regiunile estice separatiste.

Dupa Sarbatoarea Tuturor Sfintilor de la acest sfarsit de saptamana, Juncker si ceilalti 27 de membri ai executivului european se vor instala in imobilul Berlaymont, sediul Comisiei. Fostul premier crestin-democrat luxemburghez ii succede portughezului Jose Manuel Barroso, ai carui 10 ani petrecuti la carma institutiei au fost marcati de extinderea UE, trecerea de la 15 la 28 de membri, dupa aceea de criza zonei euro, sinonima cu austeritatea si cresterea somajului. Bilantul acestui lung mandat este contrastant si contestat, dupa cum a aratat-o si afirmarea tendintelor eurosceptice cu ocazia precedentelor alegeri europarlamentare.

Lupta impotriva somajului si impulsionarea cresterii reprezinta o prima prioritate pentru noul executiv european. Recent confirmat de Parlamentul European in calitate de presedinte al CE, Jean-Claude Juncker a promis deja un plan de investitii in valoare de 300 de miliarde de euro pe trei ani. El a creat un post de vicepresedinte cu sarcina explicita de a superviza acest proiect. Dar detaliile planului raman neclare, mai ales in ceea ce priveste raportul dintre fondurile publice europene si cele private, in directia carora Juncker a lansat un apel. El a promis sa isi prezinte planul inainte de Craciun.

#comisia europeana, #Juncker Comisia Europeana , #Stiri International