Noul director al Organizatiei Mondiale a Comertului este brazilianul Roberto Azevedo

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 17:42
1898 citiri
Noul director al Organizatiei Mondiale a Comertului este brazilianul Roberto Azevedo

Brazilianul Roberto Azevedo a fost selectat in mod oficial pentru postul de director general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), a declarat miercuri presedintele comitetului de selectie, ambasadorul Pakistanului, Shahid Bashir.

Azevedo ii va succeda in functie francezului Pascal Lamy incepand cu data de 1 septembrie 2013 pentru un mandat de patru ani. Acesta va fi primul sud-american care va conduce OMC de la crearea sa in 1995, transmite AFP.

"Roberto Azevedo a fost in frunte la fiecare etapa a procesului de selectie", a declarat Shahid Bashir. Numirea oficiala a lui Azevedo va avea loc saptamana viitoare cu prilejul unei reuniuni a celor 159 de state membre ale OMC.

Procesul de selectie a noului director general al OMC a durat patru luni si a presupus trei runde de departajare. Un numar fara precedent de noua candidati au intrat in cursa, iar dupa doua runde de selectie au mai ramas doar doi candidati: Roberto Azevedo (Brazilia) si Herminio Blanco Mendoza (Mexic).

In varsta de 55 de ani Azevedo este reprezentantul Braziliei la OMC din 2008. Contracandidatul sau, Herminio Blanco, 62 de ani, a fost negociatorul sef al Mexicului pentru acordul istoric de liber schimb Alena semnat in 1994.

OMC a fost creata in 1995 in ideea de a avansa negocierile comerciale mondiale si a ridica barierele comerciale, care includ subventii, taxe excesive si reglementari.

Azevedo va prelua conducerea unei organizatii care incearca sa-si revina dupa esecul negocierilor din runda Doha. Regulile care guverneaza comertul mondial dateaza din 1994, cand economia chineza era de 15 ori mai mica decat in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Roberto Azevedo director OMC, #conducere Organizatia Mondiala Comertului, #selectie director general OMC, #comert mondial , #Stiri International