NSA il contrazice pe Snowden: Nu si-a alertat superiorii prin vreun e-mail

Vineri, 30 Mai 2014, ora 08:46
1167 citiri
NSA il contrazice pe Snowden: Nu si-a alertat superiorii prin vreun e-mail

Un e-mail trimis de Edward Snowden in urma cu peste un an, care contrazice, potrivit administratiei Obama, faptul ca fostul consultant al agentiei a incercat sa-si alerteze superiorii ierarhici in legatura cu practicile desfasurate de serviciul de informatii, a fost publicat de NSA.

Snowden, care a obtinut azil in Rusia dupa ce a facut dezvaluiri despre operatiunile de supraveghere practicate de Agentia Nationala de Securitate, a afirmat intr-un interviu difuzat miercuri de NBC ca a incercat sa avertizeze serviciul juridic al agentiei de informatii in legatura cu caracterul abuziv al acestui aparat.

"Am respectat scara ierarhica", a dat asigurari Snowden. "NSA are arhive, ei au copii ale e-mailurilor la serviciul juridic (...) in care imi exprimam ingrijorarile in legatura cu modul in care NSA isi interpreteaza autoritatea".

"Raspunsul a fost dat mai mult sau mai putin in termeni birocratici, si anume ca trebuie sa incetati sa va puneti intrebari", a declarat fostul consultant al NSA, inculpat de spionaj in Statele Unite.

NSA a incercat sa respinga aceste afirmatii

NSA a incercat joi sa respinga aceste afirmatii publicand pe Internet copia unui e-mail trimis de Snowden la serviciul juridic la 5 aprilie 2013, cu aproximativ doua luni inainte de publicarea primelor dezvaluiri.

Potrivit copiei, Snowden solicita precizari cu privire la valoarea juridica a unui decret fata de cea a unui text de lege. Totodata, el are intrebari legate de ierahia Departamentului Apararii si directiei de informatii.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a remarcat ca "acest e-mail nu contine intrebari sau preocupari in legatura cu actiuni ilegale sau abuzuri, ci intrebari legate de aspecte juridice". El a afirmat, de asemenea, ca e-mailul este singurul de acest tip trimis de Snowden.

Inca de la inceputurile afacerii Snowden, care a plonjat administratia Obama in incurcatura si a fortat-o sa anunte o reforma a practicilor sale in materie de supraveghere, Executivul american insista ca Snowden ar fi trebuit inainte de toate sa dea o alerta interna.

"Existau numeroase mijloace la care Snowden ar fi putut recurge pentru a da alarma", a adaugat Carney.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nsa snowden, #SUA spionaj, #nsa spionaj , #Stiri International