Nu era bine in UE? Iata ca apar deja scenarii de razboi intre Marea Britanie si Spania

Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 22:08
958 citiri
Nu era bine in UE? Iata ca apar deja scenarii de razboi intre Marea Britanie si Spania
Foto: Facebook/Theresa May

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana pune din nou pe tapet problema Gibraltarului, mica peninsula disputata de Regatul Unit si Spania, care poate degenera inclusiv intr-un razboi intre cele doua tari.

Premierul britanic a transmis deja ca nu va permite niciodata ca Gibraltarul sa iasa de sub controlul Londrei, iar un fost lider conservator, lordul Michael Howard, a sugerat ca Theresa May va merge pana la a intra in razboi cu Spania, pentru a apara suveranitatea asupra Gibraltarului, asa cum Margaret Thatcher a facut cu Insulele Falklands.

Desi Marina Regala a Regatului Unit este mai slaba decat era in timpul razboiului din Insulele Falkland, aceasta tot ar putea infrange Spania, sustin experti militari pe care tabloidele din Regatul Unit s-au grabit sa-i intrebe ce sorti de izbanda ar avea Marea Britanie intr-un razboi cu Spania.

De exemplu, Chris Parry, un amiral in retragere, fost director din Ministerul Apararii, sfatuieste guvernul britanic sa investeasca mai mult in capacitatea militara a Marii Britanii, daca vrea sa-si pastreze influenta asupra Gibraltarului, informeaza The Telegraph. Totusi, Parry mentioneaza ca nu crede ca tensiunile actuale ar putea duce la un conflict militar.

"Activele noastre de razboi sunt slabe si dupa anii de operatiuni din Afganistan si Irak", a spus acesta, adaugand ca din cauza Guvernului s-a ajuns in aceasta situatie.

Cu toate acestea, Parry e sigur ca Marea Britanie ar putea paraliza Spania pe termen mediu si, in plus, americanii sigur i-ar sustine, a precizat el.

In timpul razboiului din Insulele Falklands, Marina Regala dispunea de 127 de nave - inclusiv 60 de distrugatoare si fregate si submarine de atac nuclear, doua nave amfibii si trei portavioane.

Cele mai recente cifre arata ca acum Marina Regala nu mai dispune de portavioane, are sapte submarine de atac nuclear, 13 fregate si sase distrugatoare. In 2000, Marina dispunea de 33 de nave. ...citeste mai departe despre "Nu era bine in UE? Iata ca apar deja scenarii de razboi intre Marea Britanie si Spania" pe Ziare.com

#Marea Britanie Gibraltar Spania, #Marea Britanie Spania marina, #Marea Britanie Gibraltar Brexit , #Stiri International