Nu Estul Uniunii ii impiedica consolidarea

Luni, 13 Martie 2017, ora 15:44
916 citiri
Nu Estul Uniunii ii impiedica consolidarea

Judecarea starii Uniunii, ca preconditie a imaginarii unor viitori posibili, impune o constatare: necazurile economice mari din Uniune au originea in dificultati ale zonei euro (ZE), in suprafinancializarea economiilor.

Fractura de performanta economica, de productivitate, intre Nord si Sud (numita periferie a ZE) s-a concretizat in deficite externe nesustenabile pentru Spania, Grecia, Portugalia, Italia, ce au reclamat corectii extrem de dureroase - prin taieri de salarii/venituri drastice, ce au avut reverberatii in viata politica.

Iar situatia economica este tinuta sub control in prezent cu ajutorul operatiunilor neconventionale ale Bancii Central Europene, cu credite foarte ieftine, achizitii de obligatiuni suverane si alte hartii de valoare (corporatiste) pe scara larga.

Fractura intre Nord si Sud se vede in rate de somaj foarte diferite (sub 6% in Germania fata de doua cifre in periferie).

Cele mai multe tari din centrul si Estul Uniunii au trecut si ele prin momente foarte dificile dupa eruptia crizei financiare; au intreprins corectii severe si au iesit la liman. Tari mici ca dimensiune si populatie, precum cele baltice, sunt acum in zona euro nu in cele din urma deoarece au fost legate de moneda unica prin "consilii monetare" (curs fix intre moneda locala si euro). De remarcat ca nivele de indatorare publica si privata (cumulate), ca pondere in PIB, sunt considerabil mai mari in Vestul Uniunii decat in Est.

Am facut comentariul de mai sus avand in vedere scenarile evocate de Cartea Alba a Comisiei Europene privind Uniunea. Fie deja o geometrie variabila in UE (ansamblul Uniunii, zona euro, spatiul Schengen), sa evoci mai multe viteze ca proiect de viitor da apa la moara fragmentarii.

Potrivit tratatelor de aderare la Uniune, statele care au intrat in doua valuri (2004 si 2007) au obligatia sa se alature zonei euro cand conditiile vor fi permis. Aceasta prevedere din Tratate arata ca viziunea unui viitor comun a dominat. Este de subliniat insa ca aderarea la ZE cere o masa critica de compatibilitte structurala.

Periferia sufera in ZE si pentru ca au prevalat alte considerente decat cele economice cand tari cu decalaje structurale mari au fost admise prematur din punct de vedere economic.

Este adevarat ca diversitatea, eterogenitatea Uniunii au crescut foarte mult in ultimele doua decenii si de aici si ingreunarea pana la blocaj, uneori, a mecanismelor de guvernanta. Dar "buba" economica majora este in interiorul ZE, care are ...citeste mai departe despre "Nu Estul Uniunii ii impiedica consolidarea" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Europa doua viteze, #Uniunea Europeana Europa viteze , #Stiri International