NYT: Trump le-a spus rusilor ca prin demiterea "nebunului" de Comey de la sefia FBI a eliminat o mare presiune

Sambata, 20 Mai 2017, ora 00:10
871 citiri

Presedintele Donald Trump le-a spus oficililor rusi in Biroul Oval, saptamana trecuta, ca destituirea directorului FBI James B. Comey l-a eliberat de o "mare presiune", potrivit unui rezumat al intalnirii intrat in posesia jurnalistilor de la The New York Times.

"Tocmai l-am destituit pe directorul FBI. Era nebun, un nebun", le-a spus Trump rusilor, potrivit acestui document, citit pentru NYT de catre un oficial american.

"M-am confruntat cu o mare presiune din cauza Rusiei. A fost inlaturata", le-a spus Trump. "Eu nu sunt anchetat", a adaugat seful statului.

Conversatia, care a avut loc intr-o intalnire pe 10 mai - la o zi dupa destituirea lui Comey -, consolideaza ideea potrivit careia Trump l-a dat afara pe Comey in primul rand din cauza investigatiei cu privire la o posibila complicitate intre membri ai campaniei sale si agenti rusi, comenteaza NYT.

Trump a recunoscut de altfel acest lucru intr-un interviu pentru un post de televiziune, insa Casa Alba a oferit alta justificare destituirii.

Documentul de la Casa Alba cu aceste declaratii are la baza note luate in Biroul Oval si a fost pus in circulatie ca versiune oficiala a intalnirii.

Un oficial a citit din acest document pentru NYT, iar un al doilea oficial a confirmat liniile mari ale discutiei, scrie ziarul.

Sean Spicer, un purtator de cuvant al Casei Albe, nu a contestat aceasta relatare.

El afirma, citat intr-un comunicat, ca James Comey a exercitat o presiune inutila asupra capacitatii presedintelui de a avea schimburi diplomatice cu Rusia in probleme precum situatia din Siria, Ucraina si cu privire la Statul Islamic.

"Dandu-se in spectacol si politizand investigatia cu privire la actiunile Rusiei, James Comey a creat o presiune inutila asupra capacitatii noastre de a ne angaja si negocia cu Rusia", a spus Spicer.

"Ancheta ar fi continuat oricum si, evident, terminarea (contractului de munca al) lui Comey nu ar fi oprit-o. Inca o data, adevaratul subiect este ca securitatea noastra nationala a fost subminata de divulgarea unor conversatii private si extrem de clasificate", a adaugat el.

La o zi dupa concedierea lui Comey, Trump l-a primit pe ministrul rus de Externe Serghei V. Lavrov, in Biroul Oval, impreuna cu ambasadorul rus in Statele Unite Serghei I. Kisliak.

Aceasta intalnire a declansat o furtuna, saptamana aceasta, dupa ce NYT a dezvaluit ca Trump a divulgat informatii despre o operatiune israeliana in lupta impotriva terorismului.

Un al treilea ofi ...citeste mai departe despre "NYT: Trump le-a spus rusilor ca prin demiterea "nebunului" de Comey de la sefia FBI a eliminat o mare presiune" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump Lavrov demitere Comey FBI , #Stiri International