O decizie a lui Donald Trump ar putea arunca in haos Orientul Mijlociu

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 10:30
925 citiri
O decizie a lui Donald Trump ar putea arunca in haos Orientul Mijlociu
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

SUA vor sa recunoasca oficial Ierusalimul drept capitala Israelului, Trump avand deja discutii telefonice cu presedintele Egiptului privind decizia de a muta ambasada SUA in Israel la Ierusalim.

Insa, presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi i-a transmis sa nu complice situatia din Orientul Mijlociu.

Potrivit unui comunicat al presedintiei de la Cairo, Sisi l-a avertizat pe Trump "sa nu ia masuri care ar submina sansele de pace in Orientul Mijlociu".

Abdel Fattah al-Sisi este unul dintre cei mai apropiati aliati ai lui Donald Trump in regiune.

"Presedintele egiptean a afirmat pozitia tarii privind pastrarea statutului juridic al Ierusalimului in cadrul referintelor internationale si a rezolutiilor relevante ale ONU", se mai arata in comunicat.

Donald Trump, presedintele SUA, intentioneaza sa adopte, miercuri, o ordonanta executiva prin care va recunoaste Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, dar, din ratiuni logistice, va amana sase luni mutarea Ambasadei americane in acest oras, potrivit unor surse din cadrul administratiei de la Washington.

"Este clar acum ca locatia fizica a ambasadei americane nu este importanta pentru un acord de pace. Nu este un impediment pentru pace si nu este un facilitator al pacii. Dupa ce am incercat acest lucru timp de 22 de ani, recunoasterea realitatii pare a fi un lucru important", a precizat un oficial al Casei Albe.

Si Turcia vrea sa-l opreasca pe Trump

Si premierul turc Binali Yildirim este impotriva acestei initiative, declarand, miercuri, ca demersul presedintelui american Donald Trump privind recunoasterea Ierusalimului ca fiind capitala Israelului este "ilegal" si va inflama tensiunile deja existente intre israelieni si palestinieni, relateaza site-ul agentiei Anadolu.

In cadrul unei conferinte de presa la Seul, alaturi de omologul sau sud-coreean Lee Nak-Yeon, Yildirim a spus: "Intr-un fel sau altul, ambele situatii vor fi decizii ilegale si vor face ca problemele deja existente in regiune sa fie de nerezolvat. Daca presedintele SUA nu ar face o declaratie in aceasta directie, acest lucru ar fi vital pentru viitorul regiunii si pentru pacea globala".

Seful guvernului de la Ankara a transmis ca relocarea capitalei Israelului ar provoca tensiuni in regiune si ca tara sa va continua sa sustina Autoritatea Palestiniana.

"In Orientul Mijlociu, Ierusalimul este o regiune cu probleme foarte sensibile. Presedintele Trump a facut de asemenea o astfel de observatie si cred ca aceasta est ...citeste mai departe despre "O decizie a lui Donald Trump ar putea arunca in haos Orientul Mijlociu" pe Ziare.com

#Ierusalim capitala Israel, #Trump amabasada SUA Israel , #Stiri International