O "insula magica", descoperita pe unul dintre satelitii planetei Saturn

Marti, 24 Iunie 2014, ora 09:58
1897 citiri
O "insula magica", descoperita pe unul dintre satelitii planetei Saturn
Sursa foto: Red Orbit

Sonda spatiala Cassini a fotografiat o "insula magica", in iulie 2013, pe Titan, unul dintre satelitii planetei Saturn, insa formatiunea a disparut dupa doar cateva zile, determinandu-i pe oamenii de stiinta sa formuleze mai multe ipoteze prin care incercau sa explice acest fenomen misterios.

Cassini a fotografiat acea "insula" cu ocazia unei survolari a satelitului Titan pe 10 iulie 2013, insa formatiunea nu a mai putut fi detectata cu ocazia urmatoarelor survoluri', informeaza bbc.co.uk, citat de Mediafax.

Insula a fost vazuta in Ligeia Mare, una dintre marile de metan si etan de la polul nordic al lui Titan.

Aisberguri, valuri si bule de gaz care se ridica de pe fundul marii reprezinta posibile explicatii pentru acest fenomen, afirma oamenii de stiinta.

Studiul, realizat de o echipa internationala, a fost publicat in revista Nature Geoscience.

Titan are multe puncte in comun cu Terra

Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, are multe puncte in comun cu Terra, precum o atmosfera densa si un ciclu al anotimpurilor. Vanturile si ploile modeleaza suprafata satelitului, formand rauri, mari, dune si tarmuri.

Muntii si dunele de pe Titan sunt alcatuite din gheata, nu din roci si nisip ca pe Terra, iar hidrocarburile lichide de pe acest satelit joaca multe dintre rolurile pe care le are apa pe planeta noastra.

Marile si lacurile din regiunile polare de pe Titan sunt constituite de metan si etan. Acestea sunt gaze pe Terra, dar, datorita temperaturii medii de -180 de grade Celsius de pe acel satelit, ele exista acolo in stare lichida.

Insula a fost vazuta in fotografiile facute de sonda Cassini pe 10 iulie 2013. Formatiunea nu aparea insa in fotografiile care prezentau Ligeia Mare realizate cu ocazia precedentelor trei survolari ale satelitului Titan.

La urmatoarea survolare a lui Titan, pe 26 iulie, formatiunea "disparuse", si nu a mai fost vazuta nici cu ocazia altor doua survolari ulterioare.

"'Insula magica' este un termen colocvial pe care il folosim pentru a ne referi la acea formatiune. Insa nu credem ca ar fi o insula propriu-zisa", a declarat Jason Hofgartner, profesor la Universitatea Cornell din New York, coordonatorul studiului.

Formatiunea a aparut si a disparut mult prea repede pentru a fi o insula vulcanica, iar cercetatorii au la dispozitie doar cateva explicatii posibile.

Jason Hofgartner a explicat: "Avem patru ipoteze care par sa fie egal acceptate. In nicio ordine specifica, acestea sunt: valuri, bule gazoase care se ridica la suprafata, corpuri solide plutitoare si solide in suspensie".

Titan are un ciclu de anotimpuri intins pe durata a 30 de ani, iar specialistii se asteapta ca regiunea nordica a satelitului sa devina mult mai dinamica in perioada urmatoare, intrucat Titan se apropie de solstitiul sau de vara, ce va avea loc in mai 2017.

#insula titan, #insula magiga, #fotografie titan , #Stiri International