O tragedie spaniola - lectie obligatorie pentru noi toti

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 08:11
788 citiri

Odinioara o boala specifica Estului, separatismul a atins inima Europei.

Dupa ce a "ucis" intr-un deceniu doua tari de dimensiunea Romaniei (Cehoslovacia si Iugoslavia), acest flagel a inceput sa se manifeste in statele puternice si prospere ale Vestului, unele dintre cele mai vechi de pe continent fiind puse in situatia de a fi devorate de catre mirajul insularismului regional.

Trei tari mari (Italia, Spania si Marea Britanie), ultimele doua printre cele mai vechi si mai puternice state ale lumii cunoscute, sunt astazi atacate de acest flagel, care contribuie la schimarea lumii pe care o stiam. Daca presiunea pe statul italian s-a diminuat, Londra si Madridul (din motive diferite si in contexte nationale diferite) se afla pe punctul de a le fi amputate teritorii si populatii importante.

Desi referendumul scotian a impus vointa celor care doresc ramanerea in Marea Britanie ca fiind vointa majoritatii, politicienii regionali isi agita in continuare amenintarile la integritatea britanica.

Spania, insa, este in mijlocul unei crize reale, de proportii istorice si care este de natura sa dea frisoane intregii Europe occidentale. Politicienii separatisti de la Barcelona preseaza pentru a rupe definitiv Catalonia de statul spaniol, cu o disperare si o incrancenare greu de explicat.

Spania este o tara mare, cu 47 de milioane de locuitori; este a cincea economie a Europei (a depasit valoarea de 1.000 miliarde de euro a PIB nominal), a 15-a putere economica a lumii si a 20-a tara in topul calitatii vietii dupa clasamentul OECD. Si, totusi, fara a avea o motivatie credibila, politicienii locali catalani vor sa declanseze secesiunea si sa isi scoata regiunea dintr-o astfel de tara mare, prospera si unde se traieste cel mai mult de pe glob (speranta de viata este aproape 83 de ani).

Care este motorul acestei incrancenari nebunesti de a parasi o tara care ti-a oferit o atat de mare prosperitate, siguranta si dezvoltare?

Ei bine, secesionistii de la Barcelona invoca faptul ca, desi Catalonia contribuie cu aproape 19% la PIB-ul si la bugetul Spaniei, primeste inapoi de la Madrid numai 15% din bugetul national.

Este aici, oare, suficienta indreptatire pentru separare totala si definitiva?

Din PIB-ul total de 1.118 miliarde de euro al Spaniei, Comunidad de Cataluna produce 212 miliarde de euro (aproape 19%), mai mult decat Comunidad de Madrid (211 miliarde de euro), sau decat Comunidad Valenciana (105 miliarde de euro).

Acum, trebuie remarcat ca ...citeste mai departe despre "O tragedie spaniola - lectie obligatorie pentru noi toti" pe Ziare.com

#referendum Catalonia Spania, #PIB Spania , #Stiri International