Oficial maghiar venit la Miercurea Ciuc: Guvernul Ungariei nu renunta la acest pamant

Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 12:48
1119 citiri
Oficial maghiar venit la Miercurea Ciuc: Guvernul Ungariei nu renunta la acest pamant
Foto: Arhiva Pixabay

Secretarul de stat maghiar Arpad Janos Potapi a declarat la Miercurea Ciuc ca "Guvernul Ungariei nu renunta la acest pamant".

Declaratiile au fost facute de oficialul responsabil pentru politicile nationale ale Cancelariei prim-ministrului Ungariei la vernisajul expozitiei Karoly Kratochvill si Divizia Secuiasca de la Muzeul Secuiesc al Ciucului.

Potrivit agentiei maghiare de presa MTI, Potapi a spus, in weekend, ca "Guvernul Ungariei nu renunta la acest pamant", nu renunta la maghiarime, la partile natiunii maghiare si la istoria maghiarilor.

El a adaugat totusi ca nu este nevoie de modificarea granitelor de stat pentru a apara maghiarimea.

"A luat sfarsit veacul de singuratate. Cu programe de dezvoltare a economiei, ani tematici, crearea spatiului educational si economic in Bazinul Carpatic, ne-am tot straduit in ultimii opt ani sa venim in intampinarea dainuirii dumneavoastra pe pamantul dumneavoastra natal", a completat Arpad Janos Potapi.

Oficialul ungar a amintit ca a fost intr-o vizita in localitatea Maradik din Serbia, unde in octombrie 1918 a fost prezent premierul Ungariei de la acea vreme Istvan Tisza. Tisza a convocat locuitorii satului si le-a spus ca monarhia a pierdut razboiul, insa ei trebuie sa isi pastreze credinta si identitatea maghiara.

Potapi a comentat: "Ar fi putut spune asta si in Ardeal, daca venea aici".

Primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly (UDMR), a declarat la randul sau ca "cel care a creat Divizia Secuiasca, Karoly Kratochvill, a fost o persoana pe care multi care si-au facut datoria au urmat-o".

"Nu este adevarat ca secuii sunt sub ocupatie", a mai spus edilul, care a adaugat ca liderii comunitatii lucreaza la crearea unei noi lumi maghiare, care sa nu mai dureze doar patru ani, ca perioada dintre 1940 si 1944. ...citeste mai departe despre "Oficial maghiar venit la Miercurea Ciuc: Guvernul Ungariei nu renunta la acest pamant" pe Ziare.com

#oficial ungar Miercurea Ciuc , #Stiri International