Oficial ungar: Este "o bucurie" ce se intampla in Romania. Se iau masuri fara precedent in ultimii cinci ani

Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 18:47
2624 citiri
Oficial ungar: Este "o bucurie" ce se intampla in Romania. Se iau masuri fara precedent in ultimii cinci ani
Foto: Facebook/Nemeth Zsolt

Presedintele Comisiei de Afaceri a Parlamentului de la Budapesta, Nemeth Zsolt, prezent sambata la Odorheiu Secuiesc la Congresul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a afirmat ca ultimii cinci ani ai relatiilor romano-ungare au fost plini de "ger" si "intemperii", adaugand ca Ungaria este interesata de normalizarea relatiilor bilaterale.

"Ultimii cinci ani au decurs in ger, in conditii de ger. (...) Ma gandesc la relatiile romano-ungare. In 2012, a picat Guvernul Ungureanu si de atunci dureaza aceste intemperii", a afirmat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

El a vorbit despre "calvarul" Colegiului Catolic de la Targu Mures si a spus ca este o "limitare dura a libertatii gandului si a libertatii confesionale" faptul ca parintii sunt "hartuiti" si intrebati daca vor sa-si dea copiii la o scoala catolica.

Oficialul de la Budapesta a facut referire la faptul ca in anii '80 "bibliile maghiare au fost transformate in hartie igienica", dar a amintit si ca episcopului Tokes Laszlo i-a fost retras recent Ordinul "Steaua Romaniei".

Nemeth Zsolt a mai spus ca perioada celor cinci ani in care relatiile romano-ungare au fost "inghetate" poate fi caracterizata de "calvarul prin care a trecut steagul secuiesc" si a apreciat "solidaritarea din jurul acestui subiect".

Presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului de la Budapesta considera, insa, ca "gheata incepe sa se topeasca", aratand ca se iau in Romania "masuri fara precedent in ultimii cinci ani".

"Consider ca acest lucru este o bucurie, este important acordul cu UDMR, care are beneficii. Este vorba de drepturile lingvistice de care pot beneficia maghiarii in sanatate, finantarea de stat a teologiei catolice (...), sprijinul agricol, rezolvarea statutelor tuturor orfelinatelor de stat sau private, inclusiv cele ale fratelui Bojte Csaba, si prezenta domnului Melescanu in Ungaria ne arata ca gheata incepe sa se topeasca", a declarat Nemeth Zsolt.

Potrivit acestuia, "Ungaria este deschisa fata de Romania si doreste redeschiderea relatiilor comune".

El si-a exprimat convingerea ca se poate ajunge la normalizarea relatiilor bilaterale.

La Congresul PPMT de la Odorheiu Secuiesc participa peste 150 de delegati, urmand sa se aduca modificari la statutul formatiunii si sa fie aleasa o noua conducere. ...citeste mai departe despre "Oficial ungar: Este "o bucurie" ce se intampla in Romania. Se iau masuri fara precedent in ultimii cinci ani" pe Ziare.com

#Nemeth Zsolt relatii Romania Ungaria , #Stiri International