Oficialii moldoveni nu mai merg in Rusia, in semn de protest fata de abuzurile la care sunt supusi de serviciile secrete. Dodon nu e de acord

Joi, 09 Martie 2017, ora 16:11
1209 citiri
Oficialii moldoveni nu mai merg in Rusia, in semn de protest fata de abuzurile la care sunt supusi de serviciile secrete. Dodon nu e de acord
Foto: Arhiva Ziare.com

Republica Moldova a transmis, joi, o nota catre conducerea Rusiei, acuzand o serie de abuzuri comise de serviciile secrete asupra oficialilor sai si precizand ca acestia din urma vor evita deplasarile in Rusia pana la solutionarea problemei.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, si premierul Pavel Filip au avut o intrevedere cu ambasadorul rus, Farit Muhametsin. La discutii au fost prezenti si ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Justitiei, Vladimir Cebotari, precum si un reprezentant al MAE.

Tema discutiei a constituit-o transmiterea unei note catre conducerea politica a Federatiei Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise impotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale si partidele Coalitiei de Guvernare din Republica Moldova.

In nota este descris modul in care oficialii moldoveni sunt opriti abuziv la intrarea in Federatia Rusa, interogati, perchezitionati, tratati in mod umilitor de catre reprezentanti ai serviciilor speciale ruse.

"Un asemenea comportament este atat inadecvat, cat si nejustificat", afirma Parlamentul intr-un comunicat.

De asemenea, in document este descris modul abuziv in care una dintre institutiile de la Moscova a incercat de mai multe ori in ultimele luni sa puna sub monitorizare internationala mai multi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputati, folosindu-se in acest scop de informatii false.

Solicitarile lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar si din considerente ce tin de o incercare evidenta de hartuire a oficialilor moldoveni, se arata in nota.

Au fost situatii in care astfel de solicitari s-au transmis de 15 ori doar in cazul unei singure persoane, ceea ce subliniaza caracterul de hartuire politica, au adaugat oficialii moldoveni.

Dupa acest esec, institutiile respective din Federatia Rusa au trecut la o noua forma de abuz, incercarea de punere sub monitorizare internationala a categoriei de persoane mentionate prin intermediul relatiei bilaterale ale Federatiei Ruse cu anumite tari, in speranta ca acestea nu vor verifica minutios informatia, pentru a descoperi datele false care stau in spatele ei, scrie Deschide.md, citand comunicatul Parlamentului si nota de protest.

Ca urmare, autoritatile din Republica Moldova au inceput o comunicare cu aceste tari, pentru a stopa acest nou abuz, adauga portalul.

Toate aceste abuzuri, hartuirea oficialilor moldoveni la intrarea in Federatia Rusa si punerea lor ...citeste mai departe despre "Oficialii moldoveni nu mai merg in Rusia, in semn de protest fata de abuzurile la care sunt supusi de serviciile secrete. Dodon nu e de acord" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#oficiali Moldova protest abuzuri Rusia , #Stiri International