Olanda nu are de gand sa ceara scuze Turciei: Ei ar trebui sa isi ceara scuze pentru ce au facut!

Duminica, 12 Martie 2017, ora 23:03
945 citiri
Olanda nu are de gand sa ceara scuze Turciei: Ei ar trebui sa isi ceara scuze pentru ce au facut!
Foto: Ambasada Olandei in Turcia

Premierul olandez, Mark Rutte, a exclus duminica posibilitatea de a prezenta scuze din partea guvernului pentru expulzarea cu o zi inainte a unui ministru turc si, in acelasi timp, si-a exprimat speranta unei "dezescaladari" a crizei diplomatice dintre Haga si Ankara, transmite AFP.

"Nu se pune problema sa ne cerem scuze, ei ar trebui sa isi ceara scuze pentru ce au facut ieri (sambata - n.red.) ", a declarat Mark Rutte duminica, luand cuvantul la Haga in cadrul campaniei pentru legislativele organizate miercuri in Olanda.

"Este o cerere absolut imposibila si nebuneasca", a adaugat el.

Prim-ministrul a calificat ca "inacceptabile" afirmatiile presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denuntat sambata "ramasite ale nazismului", dupa expulzarea ministrului turc al familiei, Fatma Betul Sayin Kaya, care a ignorat solicitarea autoritatilor olandeze de a nu veni la Rotterdam.

"Aceasta tara, dupa cum a subliniat ieri (sambata) primarul Rotterdamului, a fost bombardata de nazisti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial", a mai declarat Mark Rutte.

In timp ce apeluri la un nou miting duminica seara circula pe retelele sociale, prim-ministrul a facut un apel la calm.

"Pastrati-va calmul. Aici sunteti in Olanda, avem o viata minunata in societatea in care este integrata o mare parte a olandezilor de origine turca", a afirmat el intr-un mesaj adresat populatiei.

Duminica, presedintele Recep Tayyip Erdogan a promis ca Olanda "va plati pretul" pentru aceste decizii.

Pentru premierul Mark Rutte insa, "acum, este esential sa incercam sa calmam situatia".

"Cu siguranta, daca Turcia continua sa faca declaratii incendiare despre Olanda, va trebui sa luam in discutie ce masuri vom adopta", a declarat el presei.

Referitor la ministrul expulzat sambata, "vrem ca ea sa ramana la distanta", a explicat Mark Rutte. Altfel, "se ajunge la haos si la scenele pe care le-am vazut ieri (sambata) in centrul Rotterdamului", a adaugat el. ...citeste mai departe despre "Olanda nu are de gand sa ceara scuze Turciei: Ei ar trebui sa isi ceara scuze pentru ce au facut!" pe Ziare.com

#Olanda conflict Turcia , #Stiri International