OMC avertizeaza ca si protectionismul legal poate fi nociv in vreme de criza

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 12:17
1975 citiri

Masurile ce limiteaza cantitatea de marfuri de importat sau de exportat intr-o perioada, luate de unele tari ca sa-si protejeze sectorul industrial impotriva crizei, pot fi legale, dar acest fapt nu le face mai putin nocive, anunta miercuri Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), potrivit AFP, preluat de NewsIn.

"Statele membre au dreptul de a recurge la masuri preventive care sunt compatibile cu regulile OMC. In perioade normale, aceste masuri ar fi considerate drept exceptionale si ar fi foarte rar folosite.

Dar, in timpul crizei economice mondiale proliferarea lor in randul partenerilor comerciali ar putea avea efecte economice defavorabile", avertizeaza OMC in cadrul raportului anual asupra evolutiei comertului mondial, publicat miercuri.

Regulile OMC autorizeaza, in anumite circumstante luarea unor masuri "contingente", precum restrictionarea importurilor pentru a evita o criza a balantei de plati, cresterea taxelor pentru anumite produse de import pentru a protejarea dezvoltarea unei industrii noi sau chiar masuri pentru protectia productiei locale impotriva importurilor si a preturilor exagerat de mici.

"Protectionismul poate cu siguranta sa agraveze si sa prelungeasca perioada de criza", mai atentioneaza OMC.

Confruntate cu criza economica din ce in ce mai multe state au recurs la metode "legale" pentru a-si proteja pietele, se mai arata in raport.

Potrivit estimarilor revizuite ale OMC, comertul mondial ar urma sa se comprime in acest an cu 10%, ca urmare a recesiunii, dupa ce anterior OMC prognoza un declin al comertului de 9%.

Cele mai afectate ar urma sa fie tarile dezvoltate, unde schimburile comerciale ar urma sa fie cu 14% mai mici, in timp ce scaderea comertului in tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa fie de circa 7%. 

#Protectionism, # comert, # omc, # criza, # exporturi, # importuri , #Stiri International