Papa a numit o comisie speciala pentru a analiza activitatea Bancii Vaticanului

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 17:59
1344 citiri
Papa a numit o comisie speciala pentru a analiza activitatea Bancii Vaticanului

Papa a hotarat crearea unei comisii speciale pentru colectarea de informatii privind activitatile Bancii Vaticanului (IOR), a anuntat miercuri Sfantul Scaun.

Aceasta comisie pontificala, formata din cinci membri, va raporta direct Papei si-i va permite acestuia sa "cunoasca mai bine pozitia juridica si activitatile" efectuate de IOR, a precizat Vaticanul, subliniind ca activitatea se inscrie in cadrul "reformei" aduse institutiilor vaticane.

Ca semn al importantei acordate lucrarilor acestei comisii, Papa a instituit-o cu un chirograf, un document semnat cu propria sa mana in data de 24 iunie.

Comisia va avea "ca obiectiv sa stranga informatii despre mersul Institutului si sa prezinte concluzii Sfantului Parinte", a precizat Vaticanul, anuntand ca "va incepe sa lucreze din aceste zile" si exprimandu-si dorinta pentru "o colaborare productiva" intre comisie si IOR.

Membrii comisiei sunt cardinalul italian Raffaele Farina, fost responsabil al arhivelor secrete ale Vaticanului, numit presedinte, cardinalul francez Jean-Louis Tauran (membru), Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetru, un specialist spaniol in legislatia Vaticanului, numit coordonator, Peter Bryan Wells, un american membru al Secretariatului de Stat, numit secretar, precum si profesoarea de origine americana, Mary Ann Glendon, specializata in drept la Harvard (membra).

IOR administreaza 19.000 de conturi apartinand in majoritate clerului catolic, adica aproximativ 7 miliarde de euro.

Mai multe scandaluri au afectat reputatia Bancii Vaticanului, in urma aparitiei unor dezvaluiri despre legaturile acestei banci cu cercurile criminale in cazurile unor deturnari de fonduri. Cel mai important scandal este cel al falimentarii Banco Ambrosiano in 1982, in care au fost implicate CIA si loja masonica.

Noul presedinte al IOR, germanul Ernst Von Freyberg, numit cu cateva zile inainte de demisia lui Benedict al XVI-lea, a insarcinat agentia americana pentru consultanta financiara Promontory sa verifice, unul cate unul, conturile administrate de IOR.

#ancheta Papa Banca Vaticanului, #scandaluri financiare Vatican, #spalare bani Vatican , #Stiri International