Parada controversata in Ucraina: 10.000 de militanti de extrema dreapta au defilat prin Kiev

Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 23:13
984 citiri
Parada controversata in Ucraina: 10.000 de militanti de extrema dreapta au defilat prin Kiev
Foto: Twitter

Peste 10.000 de militanti ucraineni de extrema dreapta au sarbatorit sambata in centrul capitalei, Kiev, implinirea a 75 de ani de la infiintarea Armatei Insurectionale Ucrainene (UPA), o controversata organizatie militara care si-a desfasurat activitatea in anii 1940 si 1950, relateaza AFP.

Participantii au defilat prin centrul Kievului, fluturand drapele negre si rosii, culorile UPA, sau galbene si albastre ale Ucrainei.

Mai multi activisti au purtat portrete ale lui Stepan Bandera, liderul nationalistilor ucraineni in anii 1930 si 1940, scandand "Bandera este un erou!" sau "Glorie Ucrainei!". La lasarea serii, mai multe persoane au aprins torte si fumigene.

UPA este in continuare obiectul controverselor, deoarece, daca membrii sai au luptat impotriva Armatei Rosii, ei au si masacrat zeci de mii de polonezi si au colaborat cu nazistii inainte de a intoarce armele contra lor.

Stepan Bandera, asasinat de KGB in 1959 la Munchen, este considerat de multa lume din Ucraina un erou si un simbol al luptei pentru independenta acestei foste republici sovietice, in timp ce altii, in special din estul separatist al tarii, il acuza ca a colaborat cu nazistii.

"Astazi, vorbim despre lupta UPA si o urmam ca exemplu", a declarat la inceputul manifestatiei liderul partidului extrema dreapta Svoboda, Oleg Tiagnybok.

"Ei au luptat impotriva invadatorilor de la Moscova, impotriva polonezilor, germanilor, ocupantilor ungari. Vedem ca situatia este aceeasi in Ucraina de azi", a adaugat el.

Ucraina este prada unui conflict intre separatisti prorusi si forte ucrainene in estul tarii, care a facut peste 10.000 de morti de la declansarea lui in aprilie 2014. Kievul si occidentalii acuza Rusia ca ii sprijina militar pe rebelii prorusi, ceea ce Moscova dezminte. ...citeste mai departe despre "Parada controversata in Ucraina: 10.000 de militanti de extrema dreapta au defilat prin Kiev" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ucraina parada UPA, #extrema dreapta Ucraina , #Stiri International