Parlamentarii romani nu se tem de un posibil atac nuclear: Se bazeaza pe Deveselu, armata si partenerii externi

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 10:49
890 citiri
Parlamentarii romani nu se tem de un posibil atac nuclear: Se bazeaza pe Deveselu, armata si partenerii externi
Foto: Arhiva Pixabay

Sansele ca Romania sa fie amenintata de un posibil atac sau incident nuclear sunt destul de mici, iar tara noastra dispune de capabilitati pentru a preintampina un astfel de incident, cred senatorii si deputatii romani, membri ai comisiilor de aparare din cele doua camere ale Legislativului.

"Gradul de mobilitate si de tehnologie la care s-a ajuns in momentul de fata in domeniul armelor nucleare fac ca acestea sa constituie un pericol pentru toata lumea. Diferenta dintre tinta si victima colaterala este foarte mica. In ceea ce priveste Romania, ne-am asumat, ne asumam in cadrul unor parteneriate strategice partea noastra de sistem defensiv, care nu ne este dedicat numai noua, ci si partenerilor nostri. Vorbim de Deveselu si de programul de inzestrare a armatei, care este in momentul de fata in derulare", a declarat vicepresedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor Bogdan Rodeanu, deputat USR, intrebat daca un incident nuclear ar putea fi o amenintare reala pentru Romania.

La randul sau, senatorul PSD Viorel Salan, membru al Comisiei de aparare din Senat, a subliniat faptul ca Romania este o tara sigura din acest punct de vedere.

"Nu cred ca trebuie sa ne punem astfel de intrebari, dat fiind faptul ca suntem o tara sigura prin masurile care sunt luate la nivelul Romaniei. Categoric, la toate aceste probleme trebuie sa avem un raspuns si trebuie sa verificam masurile care le avem procedural. Masurile gestionate de IGSU, pentru asemenea situatii - in caz de cutremur, de incident nuclear - toate sunt foarte bine procedurate. Dar trebuie sa le revedem periodic si este prevazut modul in care ele sunt verificate - exercitii, aplicatii, vizand conlucrarea intre toate fortele participante", a afirmat Salan.

Ovidiu Raetchi (PNL), vicepresedinte al Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, sustine si el ca riscurile sunt foarte mici.

"Un incident nuclear reprezinta un risc de securitate extrem de grav, deci structurile noastre specializate, cat si partenerii, urmaresc cu maxima atentie tema. Din acest motiv, cred ca riscurile sunt foarte mici. Ne protejam cu mare atentie capacitatile", a spus si Raetchi.

Si totusi, daca ar avea loc un incident nuclear, cum ne-am descurca?

Dar este Romania pregatita sa faca fata unei incident nuclear? "Nu cred, pentru ca nimeni nu este pregatit pentru un astfel de incident", a spus Bogdan Rodeanu.

Colegul sau de comisie, liberalul Ovidiu Raetchi s-a aratat ceva mai optimist. "Un incident nuclear are ...citeste mai departe despre "Parlamentarii romani nu se tem de un posibil atac nuclear: Se bazeaza pe Deveselu, armata si partenerii externi" pe Ziare.com

#Romania razboi nuclear SUA Coreea Nord, #bomba atomica Coreea Nord , #Stiri International