Tarile care nu respecta statul de drept se vor alege cu fondurile UE taiate

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 14:00
1711 citiri
Tarile care nu respecta statul de drept se vor alege cu fondurile UE taiate
Foto: captura video PE

Parlamentul European a votat, joi, raportul referitor la inghetarea fondurilor europene in cazul tarilor membre care nu respecta statul de drept si, la cererea unuia dintre initiatori, a fost retrimis la comisia de specialitate pentru negocierile urmatoare.

Votul privind protectia bugetului UE s-a dat joi la pranz, in plenul de la Strasbourg. Ulterior, proiectul de regulament va merge la Consiliu, pentru a fi aprobat.

Europarlamentarul finlandez Petri Sarvamaa (PPE), unul dintre raportori si vicepresedinte al comisiei pentru bugete, a precizat ca este nevoie de modificarea regulamentului in vederea protejarii bugetului UE, argumentand ca "subminarea democratiei deschide calea pentru subrezirea altor elemente democratice ale statului".

"Acest regulament are temeiul legal in regulamentul financiar, art. 3 alin. 22, nu in art .7 din Tratat. Este vorba despre apararea bugetului UE impotriva unor deficiente generalizate", a mai explicat el, precizand ca, in cazul adoptarii raportului si a propunerii de modificare a regulamentului, "vor fi aceleasi consecinte bugetare pentru fiecare stat membru" in care se constata incalcari ale democratiei.

Un amendament care se referea la evaziunea fiscala si prin care se propunea stergerea unor cuvinte si precizarea "concurenta fiscala tine de competenta statelor membre" a fost respins prin vot.

Dupa votul pe amendamente, unele fiind respinse si altele acceptate, s-a trecut la votul pe intregul raport, care a trecut cu 397 voturi pentru si 158 impotriva.

Cel de-al doilea raportor, Eider Gardiazabal Rubial (S&D), le-a multumit colegilor "pentru acest mare sprijin acordat" si a propus retrimiterea la comisia de resort pentru negocierile urmatoare, invocand regula 59 a), ceea ce a fost acceptat de plen.

Prin aceasta initiativa, dezbatuta miercuri seara, Uniunea Europeana isi doreste sa limiteze sau chiar sa inghete finantarea in cazul tarilor membre in care exista deficiente generalizate in aceea ce priveste statul de drept.

Citeste mai departe despre "Parlamentul European a adoptat regulamentul care prevede taierea fondurilor UE pentru statele care nu respecta statul de drept" pe Ziare.com.

#raport fonduri europene stat drept, #Parlamentul European votat fonduri justitie , #Stiri International