Parlamentul European cere suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia

Joi, 06 Iulie 2017, ora 17:42
1258 citiri
Parlamentul European cere suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia
Foto: Facebook / Recep Erdogan

Parlamentul European a stabilit joi ca negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeana sa fie suspendate in cazul in care Ankara va pune in aplicare reforma constitutionala aprobata in urma referendumului din aprilie, care extinde prerogativele presedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Rezolutia adoptata de PE joi "invita Comisia si statele membre, in conformitate cu cadrul de negociere, sa suspende oficial negocierile de aderare a Turciei, fara intarziere, daca pachetul de reforme constitutionale este pus in aplicare neschimbat", relateaza Reuters.

Parlamentul European are insa o influenta limitata pe aceasta tema si Turcia a respins joi propunerea de a renunta la negocierile de aderare la UE in schimbul unei cooperari puternice in alte domenii.

Liderii UE l-au criticat pe Erdogan si comportamentul sau fata de oponenti atat inainte, cat si dupa puciul esuat din luna iulie anul trecut, dar ei nu doresc sa compromita acordul incheiat anul trecut cu Turcia, in virtutea caruia migrantii care ajung in Grecia din Turcia pot fi trimisi inapoi, ceea ce a atenuat intr-o oarecare masuri criza migrantilor ce ameninta unitatea UE.

Reforma constitutionala propusa de Erdogan ii extinde considerabil prerogativele, fapt care ar fi necesar, in opinia sa, pentru a asigura stabilitatea Turciei.

Partidele de opozitie si organizatiile pentru drepturile omului declara ca aceste reforme ameninta independenta judiciara si ca aceasta concentreaza toata puterea in mainile unui singur om. De asemenea, UE si-a exprimat ingrijorarea in aceasta privinta.

Comisia de la Venetia, precum si un grup de experti juridici din cadrul Consiliului Europei, for din care face parte si Turcia, au avertizat inca din luna martie, inainte de referendumul din Turcia, ca aceasta reforma constitutionala reprezinta un "pas periculos inapoi" pentru democratie, insa Ankara a respins aceste critici.

Presedintele Amnesty International din Turcia a fost arestatArestari la nivel inalt in Turcia: consilierul-sef al premierului turc si sotia sa au ajuns dupa gratiiTurcia: Directorul unui ziar, arestat dupa ce a refuzat un drept la replica al ginerelui lui ErdoganGermania isi retrage sute de militari dintr-o baza din Turcia, pe fondul tensiunilor Berlin-AnkaraErdogan ameninta SUA, dupa ce Trump i-a inarmat pe kurzi: Veti plati pentru fiecare glont tras de ei spre Turcia ...citeste mai departe despre "Parlamentul European cere suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia" pe Ziare.com

#Parlamentul European suspendare negocieri Turcia , #Stiri International