Parlamentul European limiteaza primele bancherilor

Joi, 01 Iulie 2010, ora 00:48
997 citiri
Parlamentul European limiteaza primele bancherilor

Parlamentul European (PE) va stabili noi reguli de retribuire a performantelor bancherilor, care vor fi aplicate din 2011, precum si noi cerinte de capital, necesare asigurarii impotriva efectelor nocive ale re-securitizarii si tranzactiilor riscante, informeaza, miercuri, Comisia Europeana, potrivit Newsin. 

Negocierile dintre PE si Consiliul Europei (CE) s-au incheiat tarziu in cursul zilei de marti cu decizia de a limita primele bancherilor si de a introduce noi cerinte de adecvare a capitalului pentru institutiile de credit.

Astfel, primele in numerar vor avea o pondere de maximum 20% in cazul sumelor "deosebit de mari", si de maximum 30%, din totalul bonificatiilor anuale, in restul cazurilor. Comunicatul CE nu precizeaza, insa, care sunt limitele de suma prevazute in textul proiectului inaintat Parlamentului.

O mare parte a primelor in numerar vor constitui rezerve, pentru a fi platite ulterior bancherilor, doar daca investitiile au performante anuale conform asteptarilor.

Cel putin 50% din primele care nu vor fi tinute sub forma de rezerve simple vor fi stocate cu titlul de "capital conditionat", fonduri cu exigibilitate crescuta, la care se recurge in prima instanta in cazul unor dificultati.

PE sustine ca noul acord introduce masuri dure si eficiente care vor limita toate primele platitie bancherilor incepand cu anul 2011.

In acelasi timp, din 2012 vor fi introduse noi norme de capitalizare in cazul re-securitizarii, inclusiv prin lansarea unor titluri garantate cu ipoteci, cat si pentru acoperirea riscului aferent tranzactiilor speculative- principalele motive din spatele crize financiare.

Consiliul a remis Parlamentului miercuri textul oficial al noii propuneri legislative, care va fi supus aprobarii plenului.

"La doi ani de la declansarea crizei globale, aceste noi reguli restrictive vor transforma cultura primelor si vor pune capat stimulentelor oferite in cazul tranzactiilor cu risc excesiv.

Cultura primelor pe termen scurt si a riscului ridicat au creat haos in economia globala, iar contribuabilii au platit pretul acestora", spune Arlene McCarthy, raportorul insarcinat cu negocierile din partea PE.

"In ultimii doi ani, bancile nu au trecut prin vreun proces de reforma, iar noi facem acest lucru in locul lor", a mai spus McCarthy.

Noile standarde vor introduce conditii sanatoase si sigure in piata, pentru a fi evitate situatiile de salvare din partea statelor membre, similare celor din ultimii ani. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#parlament european, #prime, #bancheri , #Stiri International