Alegeri in Franta: Partidul lui Macron - victorie categorica, dar cea mai mica prezenta la vot din ultimele sase decenii

Duminica, 11 Iunie 2017, ora 22:17
1093 citiri
Alegeri in Franta: Partidul lui Macron - victorie categorica, dar cea mai mica prezenta la vot din ultimele sase decenii
Foto: Facebook Emmanuel Macron

La Republique En Marche se indreapta spre o victorie categorica in primul tur al alegerilor legislative, iar primele exit-poll-uri realizate dupa inchiderea urnelor sugereaza ca formatiunea de centru-stanga a obtinut peste 30% din voturile exprimate, ceea ce va asigura majoritatea de care are nevoie presedintele in urma celui de-al tur al alegerilor pentru Adunarea Nationala.

Exit-poll-urile anticipeaza o lovitura devastatoare pentru socialisti si conservatori, care incercau sa recupereze sprijinul electoral pierdut dupa victoria inregistrata de Emmanuel Macron in cursa pentru palatul Elysee, transmite Reuters.

Macron a reusit sa sparga clivajul traditional stanga-dreapta, care a marcat in ultimul secol politica din Hexagon.

Primele exit-poll-uri sugereaza ca formatiunea presedintelui francez va obtine peste 30% din voturi in prima runda, un rezultat care ar putea sa se traduca in trei sferturi din pozitiile parlamentare in urma celui de-al doilea tur al alegerilor pentru Adunarea Nationala.

Les Republicains au reusit sa se claseze pe a doua pozitie, dupa ce au strans 19-20% din voturile exprimate in primul tur al alegerilor, fiind urmati cu 17% din sufragii de catre reprezentantii Frontului National.

De asemenea, extrema-stanga a obtinut un punctaj bun si 12% din voturi s-au indreptat spre formatiunea prezidentiabilului Jean-Luc Melenchon, Franta Nesupusa.

Asa cum sugerau sondajele, socialistii au incasat o noua lovitura grea, dupa ce au reusit sa stranga doar 7-8% din voturile exprimate in Franta.

Si fostii presedinti francezi - Francois Hollande, Nicolas Sarkozy si Jacques Chirac - au castigat majoritati clare in alegerile pentru Adunarea Nationala. Insa, toti predecesorii presedintelui veneau din formatiuni consolidate si cu o structura regionala puternica in Franta.

La Republique En Marche reflecta dorinta presedintelui pentru un nou tip de politica. Initial, aceasta miscare a fost respinsa de catre oponentii presedintelui drept o miscare de tineri activisti, care este lipsita de radacini reale.

Dar, formatiunea de centru-stanga va pune in joc 530 de candidati in alegerile legislative, dintre care cei mai multi nu au detinut niciodata o functie aleasa in Franta.

Mai multi ministri cheie au intrat in al doilea tur

Mai multi ministri cheie ai presedintelui Emmanuel Macron se vor lupta saptamana viitoare in al doilea tur al alegerilor legislative din Franta, printre ei numarandu-se si ministrul conservator al Finantelor, ...citeste mai departe despre "Alegeri in Franta: Partidul lui Macron - victorie categorica, dar cea mai mica prezenta la vot din ultimele sase decenii" pe Ziare.com

#rezultate alegeri parlamentare Franta, #alegeri parlamentare Franta , #Stiri International