Alegeri regionale in Rusia: Rezultatul va insemna, cel mai probabil, mai multa putere pentru partidul lui Putin

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 08:02
817 citiri
Alegeri regionale in Rusia: Rezultatul va insemna, cel mai probabil, mai multa putere pentru partidul lui Putin
Foto: Twitter/President of Russia

Rusia Unita, partidul aflat la putere in Rusia, asociat cu presedintele Vladimir Putin, ar urma sa castige fara probleme alegerile regionale care au loc duminica, potrivit unor analisti.

"Rusia Unita va domina consiliile regionale si municipale", a precizat, prin e-mail, analistul rus de politica si securitate Nabi Abdullaev, citat de DPA.

Rusia Unita a obtinuta o majoritate confortabila in parlamentul federal la alegerile de anul trecut, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a schimba unilateral Constitutia. Alegerile regionale din aceasta duminica ar urma sa aduca din nou o victorie covarsitoare acestui partid, noteaza DPA.

"Este foarte putin probabil, dar chiar daca un membru al unui alt partid ar castiga un scrutin de guvernator, el sau ea cu siguranta nu se va abate de la linia oficiala si va cauta cooperarea cu guvernul federal care controleaza fluxul financiar si stabileste politicile fiscale", a spus Abdullaev, director asociat pentru Rusia al firmei de consultanta Control Risks Group.

Pentru a candida la pozitia de guvernator, un potential candidat trebuie mai intai sa primeasca aprobarea unui anumit numar de oficiali municipali de rang inalt, in functie de regiune. Acest asa-numit 'filtru municipal', introdus printr-o lege din 2012, a fost un obstacol insurmontabil pentru unii candidati importanti ai opozitiei.

"Nu cred ca exista dubii ca Rusia Unita va domina alegerile, fie si pentru ca autoritatile au folosit - sau abuzat - de 'filtrul municipal' pentru a exclude orice candidati care ar fi putut fi o provocare pentru masina guvernamentala", a declarat si analistul politic Mark Galeotti, cercetator la Institutul pentru Relatii Internationale din Praga.

"Aceste alegeri nu promit nicio surpriza majora care sa fie neplacuta pentru Kremlin. Oamenii voteaza pentru cei care au putere, in speranta ca le vor fi rezolvate problemele. Rusia Unita este in buna masura vazut ca puterea lui Putin, iar popularitatea lui adauga de asemenea pana la un punct voturi la partid", a declarat Abdullaev.

Rusii sunt incurajati sa voteze, "chiar si atunci cand nu cred ca vor schimba ceva", a spus Galeotti.

"Este mai usor sa mergi cu valul decat sa iei pozitie. Pana la urma, a vota pentru guvern este inofensiv. Cand stii ca cei de la putere vor castiga oricum, de ce sa iesi in fata?", a adaugat el. ...citeste mai departe despre "Alegeri regionale in Rusia: Rezultatul va insemna, cel mai probabil, mai multa putere pentru partidul lui Putin" pe Ziare.com

#alegeri Rusia partid Putin, #alegeri Rusia , #Stiri International