Europa rasufla usurata. Partidul premierului Rutte a castigat alegerile din Olanda: Gata cu populismul gresit

Joi, 16 Martie 2017, ora 08:19
919 citiri
Europa rasufla usurata. Partidul premierului Rutte a castigat alegerile din Olanda: Gata cu populismul gresit
Foto: Facebook/Mark Rutte

Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), condus de premierul Mark Rutte, a castigat alegerile parlamentare din Olanda.

UPDATE 08.19 Dupa numararea a 94% din voturi, Partidul Liberal VVD a obtinut cele mai multe sufragii, urmand sa aiba 33 de reprezentanti in Parlament, arata CNN.

Formatiunea lui Geert Wilders, PVV, se afla pe a doua pozitie, alaturi de formatiunea crestin-democrata CDA si de partidul de centru D66, cu 20 mandate fiecare.

Partidul Verzilor a obtinut 16 mandate, Partidul Socialist 14, iar Partidul Laburist a obtinut noua mandate, o scadere semnificativa.

Primele exit-poll-uri anuntau ca partidul lui Mark Rutte a castigat 31 de reprezentanti in Parlament, iar formatiunea lui Wilders 19.

Aproximativ 34% dintre alegatorii partidului VVD spun ca actuala criza cu Turcia le-a influentat alegerea, arata exit-pollul publicat de IPSOS, citat de The Guardian.

Pe de alta parte, 81% au declarat l-au votat pe Rutte in primul rand pentru modul in care a administrat economia.

Dupa aflarea rezultatelor, Mark Rutte a declarat ca tara a "respins populismul gresit".

"Se pare ca, pentru a treia oara la rand, VVD, este cel mai mare partid din Olanda. Mesajul nostru pentru Olanda - ne vom mentine directia si vom mentine aceasta tara sigura si stabila - si-a atins tinta", a declarat premierul, relateaza The Guardian.

"Am vorbit la telefon cu multi colegi europeni. Aceasta (miercuri - n.red.) este o seara in care Olanda, dupa Brexit si Trump, a spus 'Gata cu populismul gresit'", a adaugat el.

La randul sau, deputatul de extrema dreapta Geert Wilders s-a aratat joi dispus sa participe la o coalitie guvernamentala.

Celelalte partide politice au exclus insa o asemenea colaborare, scrie AFP.

Pozitionandu-se deja in vederea lungilor negocieri care urmeaza sa inceapa joi, el a declarat presei olandeze: "Daca este posibil, mi-ar placea sa co-guvernez, dar, daca asta nu merge, vom sprijini guvernul unde este necesar, pentru problemele care ne sunt dragi".

Potrivit exit-pollurilor, rata de participare a fost de 81%, mult peste cea din urma cu patru ani, care a fost de 65% in 2012. ...citeste mai departe despre "Europa rasufla usurata. Partidul premierului Rutte a castigat alegerile din Olanda: Gata cu populismul gresit" pe Ziare.com

#Olanda alegeri parlamentare, #Mark Rutte alegeri parlamentare, #rezultate Olanda alegeri parlamentare , #Stiri International