Partidul presedinteului-comediant a obtinut majoritatea absoluta in Parlament, cu un scor record in istoria Ucrainei

Luni, 22 Iulie 2019, ora 17:35
1058 citiri
Partidul presedinteului-comediant a obtinut majoritatea absoluta in Parlament, cu un scor record in istoria Ucrainei
Foto: Arhiva Facebook/Volodimir Zelenski

Ucrainenii i-au dat un cec in alb noului lor presedinte Volodimir Zelenski, al carui partid a obtinut singur o majoritate absoluta in Parlament, in alegerile legislative anticipate de duminica, potrivit proiectiilor presei ucrainene, relateaza AFP.

La trei luni dupa alegerea triumfala a acestui fost umorist novice in politica, cu promisiunea "spargerii sistemului", formatiunea sa a obtinut un scor fara precedent, dandu-i mana libera sa formeze un Guvern si sa reformeze aceasta tara devastata de un razboi cu separatisti prorusi si care se confrunta cu grave dificultati economice.

Partidul pro-occidental Servitorul Poporului, care poarta numele serialului de televiziune in care Zelenski juca un presedinte, a obtinut 42,4% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate publicate de Comisia Electorala dupa numararea a aproape jumatate din buletinele de vot.

Potrivit proiectiilor mai multot publicatii ucrainene, acest scor national, alaturi de scrutine locale, ii permite sa obtina cel putin 226 din cele 450 de mandate in Parlamentul unicameral.

Aceasta ar fi prima data cand un partid obtine o asemenea majoritate in alegeri legislative, de la independenta acestei foste republici sovietice, aflata la poarta Uniunii Europene (UE).

Alte patru partide trec pragul de 5% din voturile exprimate in vederea intrarii in Parlament.

Este vorba despre Platforma Opozitiei (prorusi, 12,8%), urmati de trei formatiuni pro-occidentale - Solidaritate Europeana (8,7%) al fostului presedinte Petro Porosenko, Patria (8%) al fostului premier Iulia Tomsenko si Partidul Golos (Glas, 6,4%), infiintat in mai de catre starul rock ucrainean Sviatoslav Vakarciuk.

Din totalul de 450 de mandate, 26 nu vor fi atribuite in Crimeea, peninsula ucraineana anexata in 2014 de Rusia, si in teritoriile separatiste.

Sfarsitul razboiului

La sediul de campanie al partidului sau, Zelenski a stabilit duminica seara ca "prioritati principale" sfarsitul razboiului cu separatistiii prorusi in estul tarii, care s-a soldat cu 13.000 de morti in cinci ani, si lupta impotriva coruptiei.

"Noi nu-i vom lasa balta pe ucraineni", a declarat el.

Ales triumfal in mai, Zelensky a dizolvat inca de cand a fost investit in functie Parlamentul, care-i era foarte ostil, si a convocat alegeri legislative anticipate.

Fara o majoritate parlamentara, el nu putea sa puna un premier sau sa intreprinda reforme in mod real.

Zelenski a spus duminica seara ca are deja "mai multe candidaturi" la p ...citeste mai departe despre "Partidul presedinteului-comediant a obtinut majoritatea absoluta in Parlament, cu un scor record in istoria Ucrainei" pe Ziare.com

#Volodimir Zelenski comediant presedinte Ucraina Parlament , #Stiri International