Pe ce se mai cearta SUA-Rusia si unde isi mai fac baze militare

Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 10:29
1114 citiri
Pe ce se mai cearta SUA-Rusia si unde isi mai fac baze militare
Foto: news.com.au

Cercul arctic este una dintre zonele disputate de marile puteri deoarece are in adancul sau resurse naturale bogate. Interesele unor tari in zona sunt deopotriva energetice si militare.

La inceputul acestei luni, Canada a pretins la o comisie de specialitate a ONU ca detine Polul Nord. Drept raspuns, presedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut o prezenta militara a tarii sale in regiune, scrie news.com.au.

Alte tari, precum SUA, Norvegia si Danemarca, sustin si ele ca au dreptul de a detine unele zone din teritoriul arctic. Ruperea calotei glaciare, cauzata de incalzirea globala, va intensifica lupta acestor tari pentru resursele din regiune. Urmarea va fi si aparitia unor noi rute maritime care le-ar scurta pe cele folosite deja.

Un nou conflict SUA-Rusia?

Rusia este interesata, in primul rand, de rezervele de petrol si gaze naturale arctice. In 2007, o echipa de scafandri trimisa de guvern, a infipt un steag rusesc pe fundul apei Polului Nord, iar ...citeste mai departe despre "Pe ce se mai cearta SUA-Rusia si unde isi mai fac baze militare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi nuclear sua rusia, #polul nord incalzire globala, #petrol gaze naturale , #Stiri International