Pentagonul se inzestreaza cu arme laser inspirate din Star Wars

Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 15:37
1220 citiri
Pentagonul se inzestreaza cu arme laser inspirate din Star Wars
Foto: captura YouTube/US Navy Research

Armele laser, "ingrediente" esentiale de aproape 40 de ani ale filmelor din franciza cinematografica "Star Wars", sunt pe cale sa devina o realitate cat se poate de palpabila in armata americana, posedand insa capacitati mult mai reduse fata de modelele de la cinema.

Sabiile laser ale cavalerilor Jedi continua sa apartina deocamdata domeniului fictiunii, insa tunurile cu laser cu care sunt echipate navele spatiale din celebra saga "Star Wars" au deja cativa "verisori" care, desi inca ezitanti, sunt cat se poate de reali si exista deja pe vehiculele si avioanele militarilor americani, relateaza AFP.

Toate marile companii din industria de aparare americana - Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon - sunt pe cale sa dezvolte astfel de prototipuri pentru armata Statelor Unite.

Marina americana testeaza din 2014 un laser de 30.000 de wati (30 kW) pe una dintre navele sale de razboi, USS Ponce.

Lockheed Martin tocmai a anuntat ca a creat un laser cu o putere de 60 de kW, ce va fi instalat in saptamanile urmatoare pe un camion al Infanteriei americane, pentru a fi testat impotriva mortierelor si dronelor de mici dimensiuni.

Acel laser poate sa distruga iremediabil o drona "de la o distanta de aproximativ 500 de metri", ramanand focalizat pe un obiectiv timp de "cateva secunde", a explicat in aceasta saptamana reporterilor americani Jim Murdoch, unul dintre directorii diviziei navale si de aeronautica din cadrul companiei Lockheed Martin.

Spre deosebire de cinematografie, raza laser a acestor arme futuriste este invizibila. Producand o caldura intensa in punctul de impact, laserul poate sa avarieze structura unei drone sau sa determine explozia in aer a unui proiectil deja lansat.

Pentru moment, laserele testate pentru diverse servicii ale armatei americane se mentin intr-un interval de putere de cateva zeci de kilowati.

Perforarea unei rachete

Dar, dupa parerea lui Mar Gunzinger, un expert al CSBA, un centru de studii specializate in Aparare, aflat in Washington, industria militara americana va fi capabila sa produca si sa testeze pe teren "peste trei-patru ani, poate chiar mai devreme", prototipuri de lasere mult mai puternice, de peste 150 de kilowati.

Un astfel de laser va fi capabil, de exemplu, "sa doboare o racheta de croaziera", cu conditia sa o loveasca din lateral, in zona ei vulnerabila, a explicat expertul american.

Fortele speciale din armata americana vor sa testeze un laser de 150 kW "in 2019 sau in 2 ...citeste mai departe despre "Pentagonul se inzestreaza cu arme laser inspirate din Star Wars" pe Ziare.com

#Armata SUA arme laser , #Stiri International