Pentagonul tine la sol toate avioanele invizibile F-35

Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 10:49
1037 citiri
Pentagonul tine la sol toate avioanele invizibile F-35
Foto: Arhiva Ziare.com

Pentagonul a anuntat ca toata flota mondiala de avioane F-35 a fost consemnata la sol, joi, pentru o inspectie a conductelor de carburant, dupa ce in urma cu doua saptamani un astfel de aparat s-a prabusit.

"Fortele americane si partenerii internationali au suspendat temporar operatiunile de zbor ale aparatelor F-35, pentru a efectua o inspectie la nivelul flotei, la conductele de carburant din interiorul motorului", a anuntat Pentagonul, citat de militarytimes.com.

"Daca sunt instalate tuburi de combustibil suspecte, piesele vor fi scoase si inlocuite. Preconizam ca inspectiile vor fi finalizate in urmatoarele 24-48 de ore", se mai preciza in anunt.

Sursa citata mentioneaza ca decizia a fost luata in baza datelor initiale din ancheta in curs de desfasurare asupra prabusirii unui avion invizibil F-35 in 28 septembrie.

Aparatul F-35B s-a prabusit la mijlocul zilei in apropiere de o baza a Corpului Puscasilor Marini din comitatul Beaufort, pe coasta Atlanticului.

Pilotul s-a catapultat si a fost gasit in viata, iar avionul a fost "total distrus", potrivit unui oficial militar american care a dorit sa ramana anonim.

Lansat la inceputul anilor 1990, F-35 este cel mai scump program de inarmare din istoria militara americana, cu un cost total estimat pentru Pentagon de aproape 400 de miliarde de dolari, obiectivul fiind producerea a aproape 2.500 de aparate in deceniile urmatoare.

Incluzand mentenanta, costul total al lui F-35 este evaluat la 1.500 miliarde de dolari pentru toata durata programului, pana in 2070.

Dezvoltarea avionului a fost marcata de intarzieri fata de calendar si depasiri de buget.

In iunie 2014, intreaga flota de F-35 a SUA a fost consemnata la sol in urma unei decizii a autoritatilor americane, pentru a fi investigate cauzele unui incendiu misterios survenit la bordul unuia dintre aceste aparate.

Anul trecut, aproximativ 50 de avioane F-35A ale ale Fortelor Aeriene ale SUA au fost retinute la sol la baza aeriana Luke (Arizona) din cauza unei probleme privind oxigenul pilotilor. Dar toate acele incidente s-au produs la sol. ...citeste mai departe despre "Pentagonul tine la sol toate avioanele invizibile F-35" pe Ziare.com

#avioane F35 consemnate sol, #avion F35 prabusit, #inspectie avioane F35 , #Stiri International