Pentru ce scenarii se pregateste armata Germaniei: Haos in lume, destramarea UE, conflicte cu Estul

Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 22:12
1073 citiri
Pentru ce scenarii se pregateste armata Germaniei: Haos in lume, destramarea UE, conflicte cu Estul
Foto: Arhiva Pixabay

Specialistii armatei Germaniei analizeaza o serie de scenarii de risc pentru urmatoarele decenii, inclusiv destramarea Uniunii Europene si ajungerea la o situatie de "confruntari multipolare", chiar si intre tarile vest si est-europene, arata documente citate de revista Der Spiegel.

Expertii armatei germane au elaborat un document de peste 100 de pagini intitulat "Perspective Strategice 2040" in care evoca sase scenarii fictive de risc.

Potrivit specialistilor germani, exista riscul ca in urmatoarele decenii Europa sa ajunga la o situatie de "confruntari multipolare", "in care Uniunea Europeana sa se destrame", iar Germania sa intre intr-un "mod reactiv". Proiectiile fictive descriu o lume in care ordinea internationala "se va fi erodat dupa zeci de ani de instabilitate", in contextul valorilor diferite la nivel mondial si al opririi procesului de globalizare.

"Extinderea Uniunii Europene s-a oprit, iar multe state au parasit Blocul comunitar. Europa si-a pierdut competitivitatea pe plan mondial. Comunitatea internationala lipsita de ordine, uneori haotica si expusa conflictelor a modificat fundamental mediul de securitate in Germania si Europa" - este unul dintre scenariile fictive luate in calcul de strategii militari germani.

Un alt scenariu fictiv evocat de armata germana este cel al unui conflict "Vest contra Est", in care state estice membre ale Uniunii Europene inceteaza integrarea, iar altele se alatura unui "Bloc estic".

O alta perspectiva este cea a situatiei "competitiei multipolare", in care extremismul ar fi in ascensiune, iar unele tari europene ar putea opta pentru "adoptarea modelului capitalismului de stat din Rusia".

Autorii documentului armatei germane nu stabilesc nicio directie concreta, precizand ca sunt scenarii de risc pur fictive, dar care sunt "plauzibile pentru anii 2040", conform publicatiei Der Spiegel. ...citeste mai departe despre "Pentru ce scenarii se pregateste armata Germaniei: Haos in lume, destramarea UE, conflicte cu Estul" pe Ziare.com

#armata Germania scenarii razboi Europa , #Stiri International