Perspective mai bune asupra prosperitatii economice in 2014 - studiu

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 18:48
1555 citiri
Perspective mai bune asupra prosperitatii economice in 2014 - studiu

In pofida unui an de dificultati economice, gradul de optimism al populatiei privind perspectivele lui 2014 este mai ridicat comparativ cu asteptarile fata de 2013, potrivit studiului "End of Year Survey".

Studiul exploreaza perspectivele, asteptarile, sperantele si temerile oamenilor din 65 de tari din intreaga lume, inclusiv Romania, unde datele au fost culese si prelucrate de Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (TNS CSOP), institut specializat in sondaje de opinie.

In general, oamenii au o perspectiva mai optimista asupra prosperitatii economice pentru anul care tocmai a inceput. Astfel aproape 50% dintre persoanele chestionate la nivel mondial sunt mai optimiste cu privire la anul 2014 decat au fost in 2013.

Un nou val de optimism?

La nivel global, cei 66,806 respondenti, din 65 de tari cu o populatie totala de 84.857.489 au o perspectiva pozitiva pentru anul 2014, 48% considerand ca anul viitor va fi mai bun decat 2013, in timp ce 20% cred va fi mai rau. 60% dintre respondentii la nivel international au raspuns ca sunt fericiti cu viata lor, in comparatie cu doar 12% care au spus ca sunt nefericiti si 26% care au considerat ca nu sunt nici fericiti, nici nefericiti.

In tot acest timp, romanii si bulgarii sunt mai pesimisti in ceea ce priveste anul 2014 fata de media globala - 25% dintre romani cred ca 2014 va fi un an mai bun si 32% cred ca va fi un an mai rau. Si vest europenii impart aceleasi temeri, chiar daca intr-o mai mica masura - 29% dintre populatia vest europeana intervievata prevede perspective sumbre pentru 2014, 42% dintre ei nu asteapta nimic nou de la 2014 comparativ cu 2013.

Din punct de vedere al gradului de fericire, 34% dintre romani sunt fericiti cu viata lor actuala, nivel similar cu cel al respondentilor din Bulgaria (35%), dar mult mai mic decat al britanicilor (53%). Mai mult de o treime dintre romani se declara insa nefericiti (35%), procent ce depaseste de patru ori numarul bulgarilor (9%) si de doua ori numarul britanicilor (16%) ce au oferit acelasi raspuns.

Asteptarile privind prosperitatea economica in 2014 sunt impartite - 32% din populatia lumii crede ca 2014 va fi un an prosper, 33% crede ca va ramane neschimbat, iar 30% crede ca 2014 va fi un an de dificultate economica. Privind global, persoanele din Asia, Orientul Mijlociu si Africa de Nord sunt cele mai optimiste, 62% dintre cei din Fiji si 55% in Arabia Saudita spera la un 2014 mai prosper.

Europa de Vest si de Est sunt regiunile cele mai pesimiste, 86% respectiv 78% dintre respondenti considerand ca anul 2014 va aduce din punct de vedere economic aspecte la fel de nefavorabile sau mai nefavorabile decat 2013 - un rezultat care ar putea fi pus pe seama conditiilor economice dificile prin care au trecut in acest an.

La acest capitol, atat romanii, cat si bulgarii au oferit raspunsuri similare, peste 40% dintre ei asteptand un 2014 cu dificultati economice, numai 12% dintre romani, respectiv 15% dintre bulgari apreciind ca 2014 va aduce prosperitate economica. Aproape jumatate dintre britanici sunt de parere ca 2014 va avea aceleasi premise economice ca si 2013, doar o treime asteptandu-se la dificultati economice.

"Casa dulce casa"

Rezultatele sondajului din acest an arata ca majoritatea persoanelor (38%) sunt, de fapt, fericite acolo unde traiesc in prezent: 38% dintre vest-europeni ar ramane sa traiasca unde sunt in prezent si un procent de 66% dintre australieni nu ar lua in considerare mutarea in alte tari. In general, cei din Orientul Mijlociu si Africa de Nord (47%) si America (46%) sunt mult mai determinati sa ramana in locul in care locuiesc in prezent.

Pentru cei care si-ar schimba totusi locatia, Statele Unite ale Americii (9% dintre respondenti) reprezinta destinatia cea mai dorita, urmata de Canada si Australia (7%) si pe locul al treilea este Elvetia (6%). Doar 4% din populatia planetei ar dori sa traiasca in tari europene precum Marea Britanie, Spania, Franta sau Italia.

Desi nu sunt la fel de optimisti privind noul an sau fericiti cu viata lor ca majoritatea respondentilor participanti la sondaj, romanii sunt semnificativ mai putin dornici sa isi paraseasca tara (43% sunt multumiti de locul in care traiesc), dar cei care ar dori sa plece s-ar indrepta catre Germania (11%), SUA (7%), Canada (6%).

Vecinii nostri de la sud considera Germania ca o prima optiune in preferintele lor (11%), intr-o proportie similara ar alege si Elvetia (10%), insa destinatiile precum SUA, Canada sau Marea Britanie nu sunt foarte populare. Daca ar avea posibilitatea sa se mute intr-o alta tara, un procent de 17% dintre britanici ar alege Australia, iar 12% ar merge in SUA si 5% in Spania.

SUA - Intr-adevar cea mai mare amenintare?

"SUA" a reprezentat intr-o masura coplesitoare (24% dintre respondenti) raspunsul la intrebarea "Care este tara ce reprezinta cea mai mare amenintare la adresa pacii in ziua de astazi". Pe locul secund se afla Pakistan (8%), urmat de China (6%), Coreea de Nord, Israel si Iran (5%). Respondentii din Rusia (54%), China (49%) si Bosnia (49%) sunt cei mai tematori in ceea ce priveste amenintarea SUA.

Rezultatele arata ca, desi SUA este in general considerata cea mai mare amenintare la adresa pacii mondiale, ea este, in mod paradoxal, inca cea mai ravnita tara pentru a reprezenta "casa" multor respondenti. Acest lucru denota ca pentru multe din persoanele chestionate notiunea de "vis american", inca exista.

Pentru romani statele care exercita cea mai mare amenintare la adresa pacii mondiale sunt Iran (9%) si SUA (8%), urmate indeaproape de Iraq (7%), Siria (7%), Afganistan (6%) si Rusia (6%). Bulgarii se tem cel mai mult de un conflict iscat de Siria (20%) sau SUA (13%), in timp ce vest europenii considera SUA (14%), Iranul (13%) si Siria (10%) ca fiind cele mai mari amenintari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prosperitate economica, #grad optimism populatie, #perspective 2014 , #Stiri International