Peste un miliard de catolici asteapta primul papa de culoare

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 08:38
2146 citiri
Peste un miliard de catolici asteapta primul papa de culoare

Peste un miliard de catolici sunt in asteptarea unui papa african, dupa decizia lui Benedict al XVI-lea de a demisiona pe 28 februarie, relateaza AFP.

Peste 15 la suta din catolici sunt africani, iar numarul acestora creste constant. Ghanezul Peter Turkson si nigerianul John Onaiyekan sunt considerati potentiali succesori ai Papei.

"Luand in considerare procentajul de africani catolici, ar fi corect sa avem un papa de culoare", a declarat Rene Legre Hokou, presedintele Ligii ivoriene pentru Drepturile Omului.

"In comunitatea catolica africana, un papa de culoare ar putea insemna putina vitalitate si ar denota caracterul universal al acestei religii", a adaugat presedintele Ligii.

Economistul Pat Utomi, fost candidat la alegerile prezidentiale din Nigeria si personalitate a comunitatii catolice locale, recunoaste ca ar fi mandru daca un african ar fi ales papa.

Potrivit lui Utomi, papa ar trebui sa fie "o persoana buna, cu o viziune care corespunde timpului".

In acest sens, Utomi a afirmat ca, in ceea ce priveste problemele cu care se confrunta Biserica catolica, Africa este reprezentativa pe mai multe niveluri.

"Ioan Paul al II-lea a fost o replica Uniunii Sovietice", considera Utomi. "Intr-o anumita masura, scopul Bisericii este de a gasi (...) limba comuna cu islamul si cu miscarea penticostala", a adaugat el.

Africanii au aderat in masa la bisericile evanghelice, unii dintre ei considerand ca ele sunt mai conforme cu activitatile cotidiene. Aceasta reprezinta o problema majora pentru Biserica catolica.

De asemenea, in tari precum Nigeria, populata in mare parte de musulmani la nord si crestini la sud, tensiunile etnice si religioase sunt insotite de violente.

Archiepiscopul de Abuja, John Onaiyekan, numit in octombrie cardinal, incearca sa impace crestinii si musulmanii din tara sa.

"Avem nevoie de un lider abil ca Ioan Paul al II-lea, care a reusit ca interactioneze cu Biserica din Orient si cu ortodocsii din Est", a declarat Utomi.

Potrivit observatorilor din Vatican, Conclavul poate decide alegerea unui Papa din America Latina, Africa sau Asia.

Altii considera ca un criteriu important ar putea fi varsta. Benedict al XVI-lea, care demisioneaza din cauza varstei inaintate de 85 de ani, le-ar putea cere cardinalilor alegerea unui papa mai tanar care sa faca fata mandatului.

Benedict al XVI-lea a vizitat Africa de doua ori: in 2011, s-a aflat in Benin si in 2009 - in Angola si Camerun.

"Consider ca noi ar trebui sa-i multumim lui Dumnezeu pentru acest om (...), care a dat dovada de solicitudine in ce priveste Biserica, in special cea africana", a afirmat arhiepiscopul de Lagos, Alfred Adewale Martins.

In pofida atitudinii pozitive a Vaticanului fata de continentul african, unii se indoiesc ca a sosit timpul pentru un papa de culoare.

"Ma indoiesc ca vom avea un papa african, (?) momentul potrivit inca nu a sosit"", a declarat Zeb Renardo, parohul bisericii San Antonio da Polana, din Maputo, capitala Mozambicului, la putin timp dupa anuntul privind demisia lui Benedict al XVI-lea.

Alegerea unui Papa non-occidental ar fi posibila, pentru ca "in prezent, lumea este multicolora", afirma parintele polonez Stanislaw Skuza, rector al bazilicii Notre-Dame de la Paix din orasul Yamoussoukro (Coasta de Fildes), sfintita de Ioan Paul al II-lea in 1990 si considerata ca fiind cel mai important altar crestin din Africa.

#alegere papa catolici, #papa culoare neagra, #papa negru, #Biserica Catolica papa negru , #Stiri International