Petrolierul iranian retinut in Gibraltar de britanici va fi eliberat, in ciuda opozitiei SUA

Joi, 15 August 2019, ora 22:56
681 citiri
Petrolierul iranian retinut in Gibraltar de britanici va fi eliberat, in ciuda opozitiei SUA
Foto: Pixabay (Arhiva)

Curtea Suprema din Gibraltar a autorizat joi petrolierul iranian retinut de la inceputul lunii iulie sa paraseasca apele acestui teritoriu britanic, in pofida cererii americane de a prelungi blocarea navei, suspectata ca ar intentiona sa-si livreze incarcatura Siriei.

Iranul a garantat in scris ca incarcatura de pe Grace 1 nu va fi trimisa in Siria, afectata de un embargo al Uniunii Europene, iar guvernul Gibraltarului a cerut Curtii sa ridice blocarea navei intr-un document facut public.

"Nava nu mai este retinuta", a declarat presedintele Curtii, judecatorul Anthony Dudley.

El a declarat in schimb ca nu a fost sesizat in scris de o cerere americana de a retine petrolierul, anuntata in cursul diminetii de Ministerul Public al Gibraltarului. "Aceasta nu mi-a fost prezentata", a declarat el.

Decizia Curtii nu impiedica SUA sa-si formuleze cererea ulterior cu scopul de a bloca nava inainte de ca aceasta sa paraseasca apele teritoriale ale Gibraltarului, in orele sau zilele urmatoare.

Ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a apreciat joi ca eliberarea petrolierului iranian, retinut la inceputul lunii iulie in Gibraltar de catre Marea Britanie, tara aliata SUA, demonstreaza ca "tentativa de piraterie" americana a esuat.

"Aceasta tentativa de piraterie arata nivelul de dispret al administratiei (presedintelui american) Trump pentru lege", a spus el intr-un mesaj pe Twitter, adaugand ca SUA "incercasera sa abuzeze de sistemul judiciar si sa fure bunuri (iraniene) in largul marii" prin acest caz.

Iranul anunta ca a capturat un petrolier strain in Stramtoarea OrmuzIranul anunta ca a capturat un petrolier britanic. Trump spune ca ar fi vorba de doua navePetrolierul confiscat in stramtoarea Ormuz: Iranul transmite ca membrii echipajului sunt bine ...citeste mai departe despre "Petrolierul iranian retinut in Gibraltar de britanici va fi eliberat, in ciuda opozitiei SUA" pe Ziare.com

#petrolier iranian Gibraltar eliberat , #Stiri International