Petrolul arctic, ultima frontiera?

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 22:34
1667 citiri
Petrolul arctic, ultima frontiera?

Viata merge mai departe pentru British Petroleum, gigantul petrolier responsabil pentru cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite.

Noul director executiv stie ca trebuie sa plateasca cele de 30 de miliarde de dolari despagubiri si nu are de gand sa stea cu mainile in san.

Astfel, la mijlocul lunii ianuarie a facut o miscare indrazneata in vederea cuceririi ultimei frontiere in ceea ce priveste bazinele neexploatate de petrol.

Intinderile inghetate arctice se numara printre putinele zone despre care nu se stie exact ce resurse ascund. Si asta nu pentru ca ar fi lipsite de potential, ci din cauza conditiilor aspre.

Ultimele estimari aratau ca sub straturile de gheata se gasesc cel putin 90 de miliarde de barili de petrol si 1,670 de trilioane de metri cubi de gaz, aproximativ 22% din cat se crede ca reprezinta totalul resurselor nedescoperite inca in lume si echivalentul intregilor rezerve ale Kuveitului, potrivit The Independent.

Acestea fiind spuse, se intelege ca regiunea nu este necunoscuta prospectorilor. Mai mult de 400 de campuri de gaz si petrol au fost deja descoperite.

De departe cel mai mare pana acum este North Slope, din Alaska, care contine si campul Prudhoe Bay, de unde s-au extres deja 11 miliarde de barili de petrol din cele 25 de miliarde cat se estimeaza ca ascunde din 1960 de cand a fost descoperit.

Insa chiar si asa raman nenumarate zone de gheata si neexplorate. In mare parte totul depinde de situatia economica.

Avand un climat extrem de neprietenos si sapaturile fiind posibile doar trei luni pe an, costurile unei astfel de investitii se tripleaza fata de o extractie obisnuita.

Drept consecinta, multe companii detin licente in zone cum ar fi Groenlanda, dar nu au actionat pana acum. Insa nevoia de resurse la nivel global este in crestere si asa sunt si preturile.

Citeste continuarea pe Ziare.com

#petrol arctic, #british petroleum, #resurse petrol, #rezerve de petrol , #Stiri International