Petrolul se ieftineste cu 10% - Marti, 30 Septembrie 2008, ora 09:12

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 09:12
1174 citiri
Petrolul se ieftineste cu 10% - Marti, 30 Septembrie 2008, ora 09:12

Dupa repingerea planului de salvare a sistemului financiar, preturile la petrol au scazut cu aproape 10%, luni, dupa ce Camera Reprezentantilor din Statele Unite a respins planul de 700 miliarde de dolari propus pentru salvarea sistemului financiar, afectat de criza creditelor ipotecare, conform Reuters. De asemenea, indicele principal al pietei americane, Dow Jones, s-a prabusit cu 7% in sedinta de luni, consemnand cea mai puternica scadere intr-o singura zi din istorie si a dat un imbold investitorilor sa se refugieze in active mai sigure precum aurul sau titlurile de stat.


Pretul contractelor la termen pe titei cu scadenta in noiembrie a scazut cu 10,52 dolari, la 96,37 dolari pe baril, dupa ce a fost atins si un minim de 95,04 dolari, a doua scadere ca amploare din 23 aprilie 2003. Titeiul Brent tranzactionat pe piata londoneza s-a ieftinit cu 9,56 dolari, pana la 93,98 dolari pe baril.


Camera Reprezentantilor din Statele Unite a surprins luni si a zguduit si mai mult pietele financiare respingand planul de salvare a bancilor, in valoare de 700 de miliarde dolari, pe care administratia il propunea pentru stabilizarea sistemului bancar american.


Cu 228 de voturi impotriva si 205 pentru, reprezentantii au refuzat sa acorde secretarului trezoreriei, Henry Paulson, mijloacele pe care le cerea pentru a repune bancile pe linia de plutire, dupa ce acestea au fost puse in dificultate de criza imobiliara.


Congresmenii au respins astfel legea privind stabilizarea economica de urgenta din 2008, care prevedea masuri de interventie a statului in sectorul privat, un demers fara precedent in istoria americana. Statul vroia sa cumpere activele neperformante ale bancilor care aveau probleme in urma crizei imobiliare.


"Decizia a socat sistemul. Piata petrolului a reactionat puternic, in parte datorita implicatiilor pe care le are o economie slaba asupra cererii de petrol", a spus Sarah Emerson, director al Energy Security Analysis Inc.


Adancirea crizei economice a starnit ingrijorari cu privire la cererea de petrol si a dus la scaderea pretului de la recordul de 147 dolari pe baril, atins la mijlocul lunii iulie.


Totodata, investitorii care au fost atrasi de marfuri la inceputul acestui an, ca solutie de protectie impotriva inflatiei si a dolarului slab, au inceput sa vanda petrolul pentru a cauta active mai sigure.